HUKUK SAVAŞINI KAYBEDİYORUM


OSCAR_WILD

Üye
Katılım
21 Şub 2016
Mesajlar
113
Tepkime puanı
26
İsim
Fatih
Arkadaşlar merhaba,

Şu yaşıma kadar ilk kez gerçek anlamda bir hak arama niyetim oldu,görünen o ki o da beklediğim gibi olmadı.

Geçen Mart ayından bugüne kadar 19A COMPOSITION MEDIA nın Mirror Link ve Car Net desteklememesi ile ilgili  hukuksal süreçte bilirkişi aracı mahkeme otoparkında mahkeme heyetinin de önünde inceledi ve takip eden 3 aylık süreç sonunda değerlendirmesini mahkemeye aşağıdaki yorumu ile sundu.

İki nolu davalı antetli, davacı adına düzenlenmiş 22.06.2015 tarih ****** seri numaralı faturada, araçtaki Media özelliğinin ZCB üretim kodu (PR code) ile "Radio - Composition Media" yazılı olduğu, ******* sipariş numaralr araç Teklif Formu üzerinde de Standart Aksesuar bölme si içerisinde aynı ibarenin yazılı olduğu görülmektedir. Dosyaya ibraz edilmiş turkuaz.dohas.com.tr internet adresinden alınmış çıktıda, modelin standart donanımlar, paket bilgileri başlığı altında ZCB "Radio - Composition Media" yazı|ıdır. Araç kartı bilgilerinde, üretim tarihinin 2015 yılı 23.haftaHaziran 3: gün olduğu, sipariş tipinin stok, sipariş önceliğinin normal olduğu belirtilmiştir. Composition Media, Discover Media (2. nesil) kitapçığında sayfa 2, "Tüm model versiyonlarına ait özellikler ve opsiyonel donanımların her biri, opsiyonel donanım olduğu belirtilmeksizin açıklanmıştır. Bu şekilde, aracınızın büyük olasılıkla sahip olmadığı donanımlar açıklanmıştır. Bu konuda daha fazla bilgiyi Volkswagen yetkili servislerinden alabilirsiniz", Aynı kitapçık sayfa 6 da, "Verilen bilgi-eğlence sişteminin versiyonuna göre, düğmelerin yazılrrı ve fonksiyonları farklı olabilir" açıklamalar ı y azı|ıdır, 2. Doğuş Otomotiv antetli |2.02.2016 tarihli Yetkili Servislere Hitaben yazılmış bilgilendirme yazısında; "Fabrika üretim tarihi 20]5 yılının 21. haftası ve öncesi olan araçlarda MirrorLink; sonrasındaki araçlarda ise AppConnect ııygulaması bulunduğu, ııygulamaların fonksiyonları ile alakalı tarafımıza ulaşan sorular neticesinde, her iki uygulamanın da kullqnım alanları ve fonksiyonları ite ilgili bir bilgilendirme ihtiyacı oluştuğu, Bahsi geçen uygulamalardan, MirrorLink sadece gelen kısa mesajların sesli olarak okuıımasına izin ıerdiği (uyumlu cihazlar için: http://www,mirrorlink.com/phones), AppConnect uygulaması ise, Miwoı"Link uygulamasına ek olarak Apple firmasına ait Car Play ve Google firmasına ait Android Auto uygulamalarını içerdiği, ancak Apple Car Play ve Google Android Auto uygulamalarında, Apple ve Google firmalarının aldığı kararlar nedeniyle müşteri açısından önemli olan uygulamaların Türkiye'de çalışmamafila olduğu,
firmalarının bölgesel kısıtlamaları nedeniyle navigasyon başta olmak üzere birÇok 'aplikasyonun araç ekranı ile paylaşılamadığı veya telefonların araca bağlanamadığı, dotayısıyla AppConnect aktivasyonu yapılsa dahi telefonun cıraca Bluetooth üzerinden bağİanmasına ilave olarak sadece gelen kısa mesajların sesli olarak okunması özelliğinin açılacağı, bu nedenle AppConnect ahivasyon kodu talep eden ya da hali hazırda aracında bu özetlik bulunan mtişterilerimize bu konuda net ve detaylı bilgi vermenin yülrsek önem taşıdığı" belirtilmiştir. 3. Davaya konu ********** plakalı otomobil 23.03.2017 tarihinde Adliye otoparkında 17.I43 km'de incelenmiş, i,ireticinin bilgi-eğlence sistemi olarak isimlendirdiği multimedia sistem menüsünde davacınrn var olması gerektiğini ileri sürdüğü uygulamaların ve Voice tuşunun yer almadığı görülmüştiir.

4. Üreticinin web sitesi üzerinden yapılan araştırmada, gerek Composition Media özellikli gerekse DiscoverMedia özellikli multimedia sisteminde AppConnect özelliğinin olmadığı, Mirrorlink özelliğinin ise opsiyonel olduğu, Mirorlink özelliğinin sadece Discover Pro multimedia sisteminde standart olarak sunulduğu belirlenmiştir. Alrıca, yapılan araştırmada dava konusu araçta olduğu gibi parça kodu 19A ile biten bütiin sistemlerde kesinlikle bu uygulamaların yer almadığı belirlenmiştir.

Sitede Golf 2015 eski jenerasyon ve yeni jenerasyon olarak iki ayrı bilgilendirme yapıldığı, eski jenerasyon Golfün Mirorlink özelliğinin opsiyonel olması haricinde özelliğinin bulunmadığı, bu özelliğin yeni jenerasyon Golfte olduğu belirtilmiştir"
 

AppConnect uygulaması Car Play u}umluluğunun belirlenmesi https://wrvw.apple.çomltr/ios/caıplay/available-models/ wab sayfası üzerinden araştlrmada, 2015 model Golf yer almamaktadır.
 

MÜTLAA VE DEĞERLENDİRME:1. Aracın sipariş formu ve faturasrndaki açıklama|ardan araç izerindeki Multimedya sisteminin üreticinin Composition Media olarak isimlendirdiği sistem olduğu sabittir" Söz konusu sistemin pafça numarası ********19A olup, üzerinde davacınm olması gerektiğini ileri sürdüğü AppConnect ve Mirrorlink özelliklerini gerek donanımsal gerekse yazılımsal olarak sağlamadığı yukarıdaki tespitlerden belirgindir. Davanın konusu, satın alınan aracln fatura ve teklif formunda yer alan araç multimedya sisteminin tiim fonksiyonlarının çalışmadığına ilişkindir. 6502 sayılı TKHK. Genel Esaslar Temel İlkeler madde 4'de sözleşmelerdeki bilgilendirmelerin anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilfu bir şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir. Davalı taruf düzenlenmiş olduğu Fatura ve teklif formunda araç izerindeki donanımın standart donanım olduğunu ve bilgi-eğlence sisteminin de Composition Media olduğunu açık olarak yafinış internet portalında da sistemle ilgili olarak gerekli açıklamayı yapmış olduğu anlaşılmaktadır. Araçla bİrlİkte verİlen kılavuzda(Composition Media, Discoyer Media (2. nesil) kitapçığı) verilen açıklamalarda ise, daha henüz kılavuzun giriş kısmında sayfa 2. de "Tüm model versiyonlarına ait özellikler ve opsiyonel donanımların her biri, opsiyonel donanım olduğu belirtilmeksizin açıklanmıştır. Bu şekilde, aracın büyük olasılıkla sahip olmadığı donanımlar açıklanmıştır. Bu konuda dahafazla bilgiyi Voll«wagen yetkili servislerinden alabilirsiniz" açık|aması mevcuttur. 6502 sayılı TKHK. madde 8'de ayıplı mal tanımı; (l) Ayıplı mal, tiiketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştınlmış olan ömek ya da modele uygun olmaması ya da objeklif olarak sahip olması gereken özellikleri taşlmamasl nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. (2) Ambalajında, etiketinde, tanltrna vç kullanma kılayuzunda, intemet portalmda ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasınl taşlmayan; satıcı tarafindan bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amaclnl karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir. şeklinde verilmiştir. Bu bağlamda, dava konusu araçtaki multimedya sisteminin taraflar arasında kararlaştırılmış özelliklere aykırı olmadığı, sistemin davacının ileri sürdüğü özellikleri fabrikasyon olarak sağlamadığı, taraflar arasında düzenlenmiş sözleşmede aracın davaya konu AppConnect ve Mirrorlink özelliklerini taşıyacağına dair bir hüküm bulunmadığı da dikkate alındığında, gerek teknik olarak imalata dayalı, gerekse sözleşmeye aykırı bir bulguya rastlanmadığından dava konusu aracın ayıplı olduğundan söz edilmeyeceği kanaatine varılmıştır.
 

SONUÇ;

Yukarıdaki hususlar muvacehesinde, hukuki değerlendirme ve nihai takdir tamamen Sayın Mahkemeye ait olmak üzere, dava konusu ***** plakalı Volkswagen marka Golf 1.4 TSI BMT 125 Highline Tiptronic tipi 2015 model otomobildeki multimedya sisteminin taraflar arasında kararlaştırılmış özelliklere aykırı olmadığı, sistemin davacının ileri sürdüğü özellikleri fabrikasyon olarak sağlamadığı, taraflar arasında düzenlenmiş sözleşmede aracın davaya konu AppConnect ve Mirrorlink özelliklerini taşıyacağına dair bir hüküm de yer almadığı, bu bakımdan gerek teknik olarak imalata daya|ı, gerekse sözleşmeye aykırı bir bulguya rastlanmadığından dava konusu aracın ayıplı olduğundan söz edilmeyeceği, görüş ve kanaatimi belirtir rapor Yüce Mahkemenin takdirlerine arz olunur. 
 

Yani WV nin bayilere gönderdiği o iç yazı ve canlı destek ve servislerin beyanları hiç dikkate alınmamış.

Bu hafta itiraz dilekçemizi hazırlayacağız.

Siz üstadların da bakış açısından itiraz dilekçesine konu edilebilecek (elimizi kuvvetlendirecek) noktalar görürseniz lütfen paylaşırmısınız.

Sağlıcakla kalın,
 

 
Bayinin  bilgilendirmesi yazılı değilse  bayi bu işten yırtar. İç yazıdan kastınız nedir bilmiyorum ama onların şuan elinizde olması lazım . Eğer var ise bu bilirkişinin verdiği raporu etkiler. 

 
araç satın almada esnasında bayii tarafından düzenlenen teklif mahiyetindeki proforma faturanın üzerinde yer alan araca ait donanım ve aksesuarın detaylı listesi bulunan özellikleri araç satış faturanızla karşılaştırmakta bir fayda olacağını düşünüyorum

proforma faturada beyan edilen kıymet ile donanım yönünden değişiklik yok ise lehinize olacaktır

 
Bilirkişi raporu usul ve yasaya uygun. Neticeen davayı kaybedeceksiniz. 

@OSCAR WILD

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hocam öncelikle allah kolaylık versin ülkemizde adaleti bulmak çok zor bir görev, cesaretinizden ve hukuk mücadelenizden dolayı sizi tebrik ediyorum. Dogus otomotiv in de size gonderdigi pdf birebir kanıt degil mi? İncelemeye göre araciniz 23.hafta uretimi ve pdf nin ilk paragrafinda 21.hafta referans alindigi soyleniyor. konuyu merakla takip ediyorum. Gelismelerden bizi de haberdar edin.

 
2017 modellerde medya üzerinde butonları olmasına rağmen aktif olmaması çok saçma bir durum. 

 
@OSCARWILD

Üretici donanım değişikliği yapabileceği hakkını saklı tutar.
2014 te katlanan ayna led stop geldi.
2016 larda kilitli torpido gitti. 2015 te kapı içi plastik kapaklar gitti. Bunların peşine niye düşmedik dedim içimden


Bu bir opsiyon ve standart sunacağım demiyor zaten vw ne Türkiye de ne de Avrupa da. O yüzden kazanacağınıza pek ihtimal vermiyordum.
Sağlık olsun demek lazım.
Avukatlık ücreti ve dava harçları vs ne kadar tuttu?
Ne kadar vaktinizi harcadınız?
Özel değilse paylaşırsanız sevinirim.

 
Sayın hocam yanlış hatırlamıyorsam eğer bu sitede detayların açıklandığı mevzusu bizim yoğun itirazlarımızdan sonra düzeltildiği üzerine gibiydi. Siteden bu mevzu patladıktan sonra düzeltme yapılıp bu app connect ve mirror link sonradan opsiyonel olarak belirtilmişti.

 
Bugun yolcu gunesligi icin aracimi servise biraktigim zaman ST ile görüştüm yeni bilgi .

Artik appconnect i geri gorus kamerasi ile birlikte opsiyonlandirmislar. Geri gorus kamerasi fiyatinin icinde gibi olmus ucreti. Yazi genel mudurlukten tum bayilere gitmis.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Bakın hocam bu tarihten itibaren app connect mevzusu geri görüş ile opsiyonlandı. Ayrıca Dikkatimi çeken bir diğer detay. Model yılı 2015 olan Golflerde yer almamaktadır ibaresi hatalıdır bunun üzerine gidilmelidir diye düşünüyorum. Çünkü (yanlış biliyorsam arkadaşlar düzeltsinler) bir çok ülkede bulunulan yılın 6. ayından itibaren model yılı bir sonraki yıl olarak değişir Türkiyede ise yıl sonu değişir. Yani bizim araçlarımız aslında 2016 model olup Türkiye şartlarında 2015 olarak geçmektedir. 

 
Bakın hocam bu tarihten itibaren app connect mevzusu geri görüş ile opsiyonlandı. Ayrıca Dikkatimi çeken bir diğer detay. Model yılı 2015 olan Golflerde yer almamaktadır ibaresi hatalıdır bunun üzerine gidilmelidir diye düşünüyorum. Çünkü (yanlış biliyorsam arkadaşlar düzeltsinler) bir çok ülkede bulunulan yılın 6. ayından itibaren model yılı bir sonraki yıl olarak değişir Türkiyede ise yıl sonu değişir. Yani bizim araçlarımız aslında 2016 model olup Türkiye şartlarında 2015 olarak geçmektedir. 
Tüm bunlari dava dilekcesinde ve itiraz dilekcemizde belirttik.Bu bilirkişi degerlendirmesi idi.

Hakimin karari ne yonde olacak bakalim.Onu da sizlerle paylasirim.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar merhaba,

2017 Mart ayından bugüne kadar 19A COMPOSITION MEDIA nın Mirror Link ve Car Net desteklememesi ile ilgili  hukuksal süreçte yürüttüğüm mücadelede yeni bir aşamaya gelmiş bulunmaktayım.

En son bilirkişinin DOĞUŞ  u haklı bulan raporuna itiraz etmiştik ve hakim itirazımızı haklı bulurak raporu tekrar değerlendirmek ve araçta varsa bir değer kaybı tespitinin yapılması için tekrar aynı bilirkişiye iade etmişti.

Sıkı durun  , bilirkişinin itirazımız üzerine verdiği yeni raporunda araçtaki değer kaybı 7.665- tl olarak belirtilmiş.Üstelik bu tutarın aracın satış tarihi olan 22.06.2015 tarihi ile geçerli  parasal değeri olduğu yazılmış rapora  s=hiho

Tüm bu gelişmeler ışığında mahkemenin bu son bilirkişi raporunu yeterli görmesi ve davayı kabul etmesini bekliyoruz  s=sessizlik

Benimle aynı durumda olan ve hakkını aramayı düşünen başka arkadaşlar varsa, zaman aşımına takılmadan harekete geçmeleri için bizim davamız örnek teşkil edebilir.Hatta bizden sonraki arkadaşlar için süreç (artık ortada emsal teşkil eden bir dava olduğundan) çok daha hızlı işleyebilir,bi düşünün derim 

Bilirkişinin belirttiği değer kaybı tutarı aracın satış tarihine ait olduğundan ve bildiğim kadarı ile VW Yetkili Servislerinde şu anda emsal bir cihaz (golf 7 ye uyumlu car net ve mirrrorlink destekleyen OEM discover pro , mib 2 veya benzeri başka marka multimedya) satışı yapılmadığından değer kaybının güncel tutar karşılığını tam olarak bilme şansımız yok (en azından ben sorduğumda Yetkili Servisler öyle diyor ama onlara da pek güvenemiyorum çünkü plaka bilgimden araç kartıma baktıklarında multimedya yüzünden sıkıntı yaşamıssınız  ne oldu o durum diye bana soruyorlar s=screwy ).Piyasa malları ise üç kuruşluk Çin mallarından başlayıp çok geniş bir yelpazeye yayıldığından bu ürünler üzerinden birşey iddia etmek pek kolay değil.

Sizlerin fikir ve yorumları bu süreçte bana hep yolgösterici oldu  s=ahaburda

Aslına bakarsanız değer kaybının güncel tutarına dair fikir verecek bilgiye ulaşabilsek (varsa yetkili serviste satılan muadil multimedya veya app connect destekleyen multimedyanın donanım liste fiyatı gibi) bilirkişinin belirttiği tutara da itiraz etmeyi düşünüyoruz.

Bakalım zaman neler gösterecek.

Sizlerden de ricam fikir ve görüşlerinizi paylaşmanız.

Herkese iyi forumlar ....

 

dostum yanlış anlamadım dimi ?.mahkeme kazanılırsa  compozit media olan araçlara , sizin dava emsal gösterilip,  doğuş 7 küsür tazminatmı ödeyecek.  hangi tarihe kadar alınan araçlardı bunlar. hangi tarih aralığını kapsıyordu ?

 

Geri
Üst Alt