Kış için Jant Değiştirme Nedeni Nedir ?


Mete45

Üye
Katılım
27 Tem 2016
Mesajlar
362
Tepkime puanı
51
Konum
İstanbul
İsim
Galip Metehan
Değerli hocalarım,

Aracımda 18' OZ Superturismo jantlar takılı. Forumda konuşulan ve yapılan ayrıca çevremde sıkça duyduğum şey kış için jant değiştirmek. Bana da birçok kişi kış için jant değiştirmemi önerdi fakat nedenini söylemedi. Bilindiği üzere bu uygulamayı forumda yapan birçok abimiz var.

Benim ricam bunun sebebinin ne olduğunun açıklanması. 

Gerekli bilgilendirmeyi bekliyor ve şimdiden teşekkür ediyorum.

 
@Mete45

Değerli Hocam;

Kısa öz bir yanıt olsun derseniz: şayet kışın garaja  kilitlemeyecekseniz; 18 jantlarla tercihe bağlı olmayıp mecburi bir durum.

18 inch jantlar ve lastikler buzda ve karda bir işe yaramaz. Kabak lastikle yağmurda yola çıkmayla aynı anlama gelecektir.

Veya Ola ki oyle bir yerdesiniz ki jandarma veya polis durdurup zinciri olmayanları bırakmayacağı bir noktada zincir takmanız mecburi hale geldi.  Jantlarınız zincirler her ne kadar güzel gerilse de sizi hayata bağlayacak aynı zincirler tarafından her yanı faça içerisinde kalacak, sonrasında havalar düzelince bakmaya yüreğiniz dayanamayacak. 

18 inch jantlar ve lastik için zincir bulmak kolay değil ama ola ki buldunuz 

Son olarak üretici 17 inch jantlara dahi takılmasını önermezken 16 inch ve mümkünse 15 inch jantlar ve kış lastikleri ile kullanılmasını öneriyor çünkü aksi halde; yaşanmış örneklere dayanarak; zincir yalnizca davlumbazları parçalamakla kalmayıp  fren ve direksiyon sistemine de zarar verecektir.

Biraz daha eğlenceli ve sıkılmam okurum derseniz bu yazıda biraz daha fazlası mevcuttur. :)



 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@silvershadow hocam zaten acıklamayı net yapmış artı olarak malum lastikcilerimiz güzelim jantlarımıza pek de kibar davranmıyorlar.

Sökme takma sırasında tamiri mumkun olmayan izler bırakabiliyorlar dogrusu 18" jantta kar lastigi nasıl olur hiç düşünmedim bu zamana kadar.

Artı olarak daha düşük boyutta hem bütçeye dokunmadan jant+lastik kombinasyonu ile hem daha güvenli hem de daha az yorucu bir şekilde jant degiştirerek kış aylarını gecirebiliriz. Muhtemelen 4 adet 18" kıslık lastik fiyatında 15 veya 16" jant+lastik alabilirsiniz ayrıca daha sonra satmak isterseniz kar bile edebilirsiniz.

 
Açıkcası ilk başta maliyetli gibi gözüksede ( jant kışlık için takım) hem kolay bir değişim, yazlık jant lastik takım ile kışlık jant lastik takımın değişmesi 10 dakika hemde sıfır zarar göme riski,

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

 
bence de sadece  lastikleri değilde set olarak yani jant &lastik değişimi daha sağlıklı ve güvenli olacaktır.

olaya daha basit bakarsak ; Biz insanoğlu bile Yazlık ve Kışlık olmak üzere giyindiğimiz ayakkabılar mevsime uygun olurken araçlarımızın da buna ihtiyacı olduğu düşüncesindeyim :)  

 
Bende orjinaller 16" olmasına rağmen kışlık için ayrı bir set(jant+lastik) değiştireceğim.

Önceki aracımda da o şekilde yaptım. Hem jantların zarar görmesini engellemek, hemde lastik değişimi+balans ücretini 60+60 yerine 10+10 şeklinde yaparak kar etmek.

İstenirse alınan jantlar tekrar satılır, çok büyük zararada uğranmaz görüşündeyim(aracı satarken)

 
18" kışlık lastik var ancak bedeli 1600tl civarı. bu fiyata 16" çıkma dover jant ( veya audi A3 jantı) + 205/55/ r16 kaliteli kışlık lastik pekala bulunabilir.

benim elimde 225/45 r17 kışlık lastik vardı. uygun bir fiyata çıkma Audi A3 ambition 17" jant aldım. hem 18" latiklerim ve jantlarım kışın korundu. hem de ekonomik oldu.

 
Cevaplar için çok teşekkür ederim. 

Bir sorum daha oluştu. Kışın jantların zarar görme sebebi lastiğe zincir takılması anında janta zarar gelmesi mi yoksa hava koşulları vb. etkenler mi ?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
her iki durumda da jantlar hasar alabilir hocam. kışın

yollar daha bakımsız tümsek ve çukurlara dolu olabilir şu birikintisi vb maddeler yolda olabilir haliyle jant ve lastikler zarar görecektir. zincir kısmı ise tamamen aracın mekanik kısmının hareketi sonucunda sürtünme sıkma vs gibi etkenlerden kaynaklı jant ta iz ve ezik oluşturabilir.

One Life Live it.!!!

 
Pekala aynı jantta kullansak bende 17'bijon jantlar var yazlığı çıkarıp kışlikları taktım.Çok yıpranirsa yenisi alırım jantida lastigide.Olursa ayri jant ve lastik ikilisi daha iyi ve kolay tabi ona bir şey diyemem.

 
Pekala aynı jantta kullansak bende 17'bijon jantlar var yazlığı çıkarıp kışlikları taktım.Çok yıpranirsa yenisi alırım jantida lastigide.Olursa ayri jant ve lastik ikilisi daha iyi ve kolay tabi ona bir şey diyemem.
Bu konuda karar size bağlı olarak değişiyor hocam. En mantıklısı 2 set olması bence

SM-G950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
@budak1903 17' kışliklardan memnunmusunuz bende de 225/45/17 94 T kumho var ama  sert ne yapmalıyım böyle kullanabilirmiyiz araç 1.4 higline 2018

 

Geri
Üst Alt