Haldex Kavrama (4Motion)


DoğanARABACI

Katılımcı Üye
 
Katılım
19 Şub 2016
Mesajlar
804
Tepkime puanı
374
İsim
Doğan
Haldex kavrama da, tahrik güç­lerinin dağılımı için sadece kayma değil, aracın sürüş dinamiksel konumu da belirleyici olmaktadır. Hesaplayı­cı, CAN-Bus üzerinden tekerlek devir sensörlerinden ve motor kumandasından bilgi alır. Bu verilere dayanarak hesaplayıcı hemen hemen bütün bilgileri toplar ve du­ruma göre optimal reaksiyon gösterebilir. Haldex kavrama sadece kaymayı değil, nedenini de tanır. Bir hesaplayıcı vasıtasıyla araç dinamiği (hız, viraj dönüşü, itiş veya çekiş konumu) ile ilgili ilave bilgiler dengeleme işlemi sırasında dikkate alınır. Bu sistem bütün kayma ayarlayıcı sistemlerle (ABS, EDS, ASR ve ESP gibi) tam kombinasyonlu olduğundan, bütün durum­larda optimal ve çok hızlı reaksiyon gösterir. Bu esnada önden çekişli aracın bilinen sürüş keyfi aynen kalır. Park ederken veya manevra yaparken tahrik sisteminde bir kasıntı veya takırtı olması mümkün değildir.

Haldex kavrama arka aks dişli takımında bu­lunur. Yağ banyosunda hareket eden lamelli kavrama giriş ve çıkış millerinin aynı devirde dönmemesi durumun­da kendi ön ve arka tekerlekler arasındaki güç haldex kavrama hidro­lik olarak çalışır ve la­mel paketini sıkıştırmak için gerekli basıncı bir eksenel pistonlu pom­pa sağlar. Sistemin bü­tünü çok hızlı çalışır. Giriş ve çıkış milleri arasındaki 45°’lik göre­celi bir dönüş bile aza­mi basınca ulaşılmasını sağlar.

Aracın sürüş dinamiği birçok kuv­vet tarafından etkilen­mektedir. Aracın uzun­lamasına dinamiği ör­neğin sürüş ve sürtün­me direncini, tahrik ve frenleme kuvvetini kap­sar. Yanal dinamik ise örneğin virajlardaki merkezkaç kuvveti, ön veya arka aksın kayma­sı olabilmektedir.

haldex-offen-mt.jpg

haldexservicing.jpg

ImageUploadedByTapatalk1454177981_673505.sized.jpg

haldex-generation-4_x.jpg

 
Emekleriniz için teşekkürler, açıklayıcı bir yazı olmuş. 

 
Olmaz mı hocam çok faydalı oldu. Tekrar emeklerinize sağlık. 

 
Değerli Doğan Hocam 

Böyle teknik detayları yazılı yazılardan müthiş keyif alıyorum. 

Ciddi bir emek var burada...

Ellerinize sağlık 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Geri
Üst Alt