TSI ve TDI eksilen motor yağı marka ve cinsi ne olmalı?


forzaGilles

Moderatör
Katılım
26 Kas 2015
Mesajlar
5,932
Tepkime puanı
8,053
Konum
İstanbul
İsim
Ali
Araç
Golf Mk7 1.6 TDI 110ps Highline /Tungsten Silver Metallic
@yusuf birkaç gündür sarı ikaz veriyor hocam da bakım yaklaştı diye düşünmüştüm. Yağ iyice sızıldıktan sonra bir ölçüm yaptım, önerilen seviyenin biraz altına düşmüş. Şu an bakıma sokamıyorum aracı o yüzden de biraz ekleme yapmak istedim. 5 30 tam sentetik yağlar oluyor sanırım. Castrol'un sarı kutulu yağı ya da Helix'in 530W yağları var. Bir litre kadar ekleme yapmayı düşünüyorum bugün.
Ölçüm yaptığınız teknik tamamen yanlış bir ölçüm şeklidir.. Aracın yağının tamamen süzülmesini bekleyerek yapılan yağ ölçümü size hatalı yağ seviyesi gösterir..!! Yapılması gereken önce araç düz bir zeminde olması gerekiyor., sonra aracı motoru stop ettikten yanlızca 2-3 dakika bekleyip öyle ölçüm yapmak gerekmektedir., uzun süre yağın süzülmesini bekleyerek kesinlikle yapılmaması gereken bir yöntemdir.. Aracın kullanım klavuzunda da en fazla 2-3 dakika bekleyerek ölçüm yapılması gerektiği yazar.. Benzinli TSI motorlar 4 litre, Dizel TDI motorlar 4,6 litre toplamda yağ alır.., Yağ ilavesi yaparken de kesinlikle direk olrak 1 litre eklememek., kademeli olarak önce yarım litre ekleyip tekrar ölçüm yapmak yeterli değilse tekrardan 250ml ilave etmek kademeli şekilde yapmak gerekir.. Tek seferde birden 1 litre eklerseniz yada yağ tamamen süzülmesini bekleyerek yağ ilave ederseniz hatalı yağ seviyesi göstereceğinden ve motorda olması gerektiğinden fazla yağ olacağından ya yağ keçelerini patlatırsınız yada motora geri dönüşümü olmayan büyük zararlar verirsiniz.. Sonucunda da çok yüksek tamir masraflarıyla karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz olur., Dışarıdan yağ alıp ilave edecekseniz konulması gereken yağ evet sarı kutulu Castrol Edge 5W-30 'dur fakat bunun da iki çeşidi vardır., dikkat etmeniz gerekir bir tanesin de üzerinde dexos tipi araçlar ile uygundur gibi bir ibare yazar ve bu bizim araçlara uygun değildir..!! Diğerinde yani bizim motorlara uygun olanında Castrol Edge LL 5W-30 yazar ve kutunun ön yüzünün alt tarafında da "VW gurubu benzinli ve dizel partikül filtreli (DPF'li) araçlar için" yazar almanız gereken yağ budur.. Yağın fiyatı da 1lt'si 45-50 lira civarında fakat 45-50lira verdikten sonra fabrikanın üretim aşamasında doldurduğu özel bir yağ olan servislerde satılan Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30 almanızı tavsiye ederim aralarında 15 lira fark vardır ama bu yağ fabrikasyon kaliteli ilk dolum yağıdır.. Dışarda satılan yağların çok fazla sahtesi bulunmakta ve bu sebebten risk taşımaktadır.. zaten yaklaşık en fazla 500-750ml arası bir yağ takviyesi gerekeceğinden ve daha fazlası eklenmemesi gerektiğinden 15 lira büyük bir rakam değil kanımca., Ayrıca 750ml den daha fazla bir yağ ilavesi gerekiyorsa araçta bir problem olduğu ve servisin incelemesi gerekmektedir..

A Motor yağı seviyesi çok yüksek, motoru çalıştırmadan yetkili servise başvurun

B Motor yağı eklenmez (motor yağı maksimum doluluk seviyesinde)

C Motor yağı seviyesi iyi veya ideal seviyede

D Motor yağı seviyesi çok düşük (küçük miktarlar halinde 0.5litre yi geçmemek kaydıyla yağ ekleyin)

Ekli dosyayı görüntüle 5179

Dışarda satılan yağdan alacaksanız almanız gereken yağın bir resmi; Castrol Edge LL 5W-30

IMG_3604.JPG

Servislerde satılan fabrikanın üretim aşamasında koyuğu özel yağ; Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30

Ekli dosyayı görüntüle 5181

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teşekkür ederim. Yağ şu an tam olarak C seviyesinin biraz altında az önce motoru durdurup biraz bekledikten sonra ölçüm yaptım. 

 
@ercanerten Rica ederim..

Bu ölçümü düz bir zeminde park edip yaptığınızı varsayarak :) BP benzinciler Castrol satar ve sahteciliğe karşı en güvenilir yer olacağından 1LT 'lik paylaştığım resimdeki yağdan veya servisten Edge Profssional 15lira fazla verip aldıktan sonra motor yağ kapağını açıp önce bi 250ml yağ ilave edip 8-10 dakika arası bekleyip motor yağ kapağını kapatıp ve yağ çubuğunu yerine takıp motoru rolantide 5dk. çalıştırın ve stop edin yaklaşık 2-3 dk. geçtikten sonra yağ çubuğunu çekip temiz bir bez yada peçete yardımıyla çubuğu temizleyip tekrardan ölçüm yapın yeterli seviye de yağ ikaz lambası bir süre sonra sönecektir ve işlem tamamdır., yok değilse tekrardan 250 ml ekleyip işlemleri tekrarlayabilirsiniz.. Ama lütfen yağ ilavesi yapıldıktan aracı çalıştırmadan önce kesinlikle yağ çubuğu ve motor yağı kapağının takılı olduğundan emin olun..!! (yağın motorun her tarafında ulaşmasını beklediğimiz 8-20dk. boyunca)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Değerli Ali Hocam

Konuyu sizin adınıza açtım ve hakkınızı iade ettim. 

Bu konu kılavuz olacak kadar etraflıca açıklanmış ve detayları açıkça ortaya koymuş.

Müsait olunca ultraviyoleışıkla kontrol kısmını da açıklarsanız konu tamamlanmış olacak sanki.

Tekrar ellerinize sağlık 

@forzaGilles

 
Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30 resmini koym

Servislerde satılan fabrikanın üretim aşamasında koyuğu özel yağ; Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30

Ekli dosyayı görüntüle 5181
@forzaGilles bu yağdan arıyorum ama bir türlü bulamıyorum. Yetkili teknik serviste fıçı şeklinde var anladığım kadarı ile ama siz bu resmi nerden buldunuz sizin resimden anladığım kadarı ile bu yağın kutu halide var. Bunu nerden bulabilirim veya sipariş verebilirim?LL yağ koymak istemiyorum aracıma.

 
Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30 resmini koym@forzaGilles bu yağdan arıyorum ama bir türlü bulamıyorum. Yetkili teknik serviste fıçı şeklinde var anladığım kadarı ile ama siz bu resmi nerden buldunuz sizin resimden anladığım kadarı ile bu yağın kutu halide var. Bunu nerden bulabilirim veya sipariş verebilirim?LL yağ koymak istemiyorum aracıma.
Yanlis anlamadiysam fotograftaki yagi servisten alabiliyorsunuz 1 lt olarak, ben daha once almistim hatta genel konuda yazmistim fiyatini da. Servislerde fici olarak degil 1 lt olarak satiliyor.

 
Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30 resmini koym

@forzaGilles bu yağdan arıyorum ama bir türlü bulamıyorum. Yetkili teknik serviste fıçı şeklinde var anladığım kadarı ile ama siz bu resmi nerden buldunuz sizin resimden anladığım kadarı ile bu yağın kutu halide var. Bunu nerden bulabilirim veya sipariş verebilirim?LL yağ koymak istemiyorum aracıma.
Resim bizzat ürünü satın aldığım zaman çektiğim resimdir, Serviste yedek parça bölümünde satılıyor! Fıçı olan da aynı yağ tek farkı açık olması ve bu sebebten fiyatının biraz daha ucuz olması litresi 52 lira.. Resimde gördüğünüz benim aldığım 1lt kapalı kutular 64 lira.. Bu arada yağı tek başına değiştirmek duş alıp tekrardan kirli kıyafetleri giymekten farkı yoktur., yağ ile beraber mutlaka yağ filtresini de değiştirmek önemlidir! 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Longlife3 degil diye biliyorum fici yag servislerdeki,bildigimiz castrol edge yukaridaki fotodakindan...

Ben oyle yapmak yerine 5lt mobil1 5-30 yagi 120 liraya aliyorim(hepsiburada) 7500kmde bir degistiriyorum yagi disarida.Hem daha uygun hemde cok daha saglikli oluyor

 
Servislerde sadece 1 litre olarak mi var? 4 litre vs 5 litre yok mu?

Cunku 1 lt eger var ise cok pahali oluyor 1 litre 60 tl demissiniz yani yaklaasik 300 tl yapar

Castrol Edge LL 5W-30 buda yaklasik 120 TL
Malesef servisler sadece 1 litre olarak satıyor., Yurtdışında 4 litre'lik olanları var fakat burada servisler sadece 1litre satmakta., Zaten servis 4litrelik satsaydı bile serviste fıçı olanın litresini faturaya 52 lira 'dan yansıttıkları mantığından yola çıkarsak 4litrelik kapalı kutu yine ucuz olmuyacaktı., Sizin retail versiyon diye tabir edilen normal Edge LL 4 litresi 120 lira mantığından yola çıkarak yaptığınız karşılaştırma yanlış., Çünkü Edge Professional özel bir yağ ve fiyatı da ona göre., Her iki yağı bardağa koyun yada peçeteye her ikisinden de damlattığınızda arada ki farkını görebilirsiniz., Ayrca Edge Professional 'da içine özel bir marker ilave edilmiştir ve sahteciliğe karşı korumalalıdır., Ultraviyole ışık altında bu yağa bakıldığında hemen kendini belli eder., Eğer size pahalı geldiyse tavsiyem Mobil 1 ESP Formula 5W-30 yada normal retail version Edge LL fakat yağ olayında çok fazla dalavere dönüyor., Yağı alacağınız yere dikkat etmelisiniz piyasada çok fazla sahte yağ bulunmakta ve yağın sahte olup olmadığınız tadarak yada kokluyarak anlıyamayacağımızdan aldığınız markanın yetkili satıcılarından yada BP, Shell gibi benzin istasyonlarından veya bauhaus gibi yerlerden almaya özen gösterin..

@mehmetmert servislerde satılan fıçı yağ da Edge Professional LongLife III 'tür., fakat hava ile bolca temas etmiş fıçıdan ufak kablara doldurulan ve yetmzmiş gibi o kabların dolum sonrası kirli bir ortamda bir kenera bırakıldığı aşikar., Hatta biz insan olarak dürüst bir yapıya malesef olmadığımızdan ve firma sahiplerinin bu yağa bu kadar para vereceğimize 1 normal fıçı LL, 1 professional LL3 fıçı sipariş verelim nasıl olsa müşteriyi servisin içine de sokmuyoruz., içeri girse bile anlamıyacak diyerek sözüm meclisten dışarı "köylü kurnazlığı" yapan bir yapıda insanlarımız bulunmakta ve bizde denetimde sıfır olduğundan, denetim olsa bile rüşvet en sevdiğimiz meslek dalı bunların neticesinde o firma sahibi milyonları da kazansa kafa yapısı değişmiyor., zaman zaman bunu farklı sektörler de tv haberlerinde şahit oluyoruz.,

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bana zaten bir servis calisani ilk bakima girdigimde geldi abi ficidan koymayalim yagi yazik gunah ben cok uzuluyorum iceriden kapali kutu al demisti,icine toz toprak hersey giriyor o yagin cunku,ve dediginiz gibi kontrol mekanizmasi yok.

Ben hepsiburada dan 4lt+1lt toplamda 5lt yagi 120 lira gibi bir paraya aliyorum(mobil1 esp5-30 kullaniyorum) 

Longlife3 bulamayan veya 1er litre aldiginda pahali bulan arkadaslar liquimolly toptech4600de kullanabilirler,bence benzer kalitedeler ikiside.Tabi garanti varsa ve serviste sokucaksaniz bakima ayricada aracinizi seviyorsaniz paraya kiyip 1er ltlik almanizi tavsiye ederim :) Fici 52tl bunuda 64 lira sayarsak ve arabanin 5 tane alsaniz 60lira fazladan odersiniz bence deger :)

Birde bu kapali yaglari cok satmiyorlardir,alirken uretim tarihlerinede bakin derim ben raf omru 5 yil ama 2-3 yildan eskiyse onuda almazdim ben :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@mehmetmert

Ben benzini Shell 'den alıyorum ve alırken bile Shell Türkiye'nin direkt olarak bizzat kendisinin işletmesini yaptığı benzincilerden alıyorum., yağ konusuna dönecek olursak fabrika hangi yağ markası ile çalışıyorsa o markayı kullanmak çünkü farklı yağ daha iyi bile olsa farklı karışımlar, farklı katkı maddeleri sebebebi ile sık marka değiştirmenin iyi bir şey değildir bu sebeble Castrol 'ün özel fabrikanın ilk dolum aşamasında  kullandığı Edge Professional LongLife III kullanıyorum., Benim görüşüm en iyi yağ bu işin uzmanı Mobil 1 'dir., Ancak yukarıda kısa olarak anlattığım sebeblerden ötürü Edge Professional.. Yalnız şunu da söyliyeyim; pahalı olması yüzünden Edge Professional LongLife III cebinize külfet olacaksa., retail versiyon normal Edge LL 'ye yönelmek yerine Mobil 1 ESP Formula 5W-30 kullanmasını tavsiyemdir., ve hangi yağı tercih ederseniz edin motorun ömrü boyunca aynı yağ markasının her zaman kullanın., Ve lütfen yağ satın alırken hepsiburda gibi/benzeri sitelerden 10-15 lira daha ucuza almak yerine.. yetkili satıcılar, bauhaus gibi büyük marketleden almanızı tavsiye ederim bu spor ayakkabı, pantolon falan olsa sahte mi değil elimize alınca hemen anlıyalım yada tadına bakalım.. Yağ motorun atar-damarı/kalbidir ve şakaya gelmez..

Benim sıralamam şöyle;

1) Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30

2) Mobil 1 ESP Formula 5W-30

3) Shell Helix Ultra Professional AV-L 5W-30

@Nature and cars kullandığınız Shell Helix Ultra Professional AV-L iyi bir yağdır ve Shell'in üretiği en iyi yağı fakat olası bir yağ eksiltme senaryosunda yağ ihtiyacı doğarsa her yerde bulunamaması, hatta her Shell istasyonlarında bile bulunamaması yüzünden acil ihtiyaç halinde sıkıntı yaratabilir.. En azından benim yaptığım gibi 1 litre yedek alıp bagajda acil durum senaryosuna karşı bulundurmak :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
-Benim arabam sadece 15.000km'de bakıma girdi castrol kullandım(ondada kendi yağımı alıp gittim),kalan zamanlarda mobil1 esp formula 5-30 koydum(1 kere liquimolly) şu anda 60.000km'de arabam.Ben yaklaşık 7500kmde bir değişiyorum,her ne kadar yağ güzel olsada uzun süreli sıkıştırmalarda yağ ısınıp,soğudukça sert kullanıyorsanız özelliğini bayağı bir kaybediyor.

-Ben ucuza almak için değil(daha ucuza başka sitelerde var)güvenilir olduğu için hepsiburadadan alıyorum,çünkü direkt disbt. gönderiyor hepsiburada.com'un faturası ayrı olarak içinde geliyor.Ben metromarket,bahouse gibi yerlerden almaya karşıyım en azından Adanada karşıyım,hangisine baksam yağlar bayağı bayağı yıllanmmış raflar bir sürkülasyon yok.

 
-Benim arabam sadece 15.000km'de bakıma girdi castrol kullandım(ondada kendi yağımı alıp gittim),kalan zamanlarda mobil1 esp formula 5-30 koydum(1 kere liquimolly) şu anda 60.000km'de arabam.Ben yaklaşık 7500kmde bir değişiyorum,her ne kadar yağ güzel olsada uzun süreli sıkıştırmalarda yağ ısınıp,soğudukça sert kullanıyorsanız özelliğini bayağı bir kaybediyor.

-Ben ucuza almak için değil(daha ucuza başka sitelerde var)güvenilir olduğu için hepsiburadadan alıyorum,çünkü direkt disbt. gönderiyor hepsiburada.com'un faturası ayrı olarak içinde geliyor.Ben metromarket,bahouse gibi yerlerden almaya karşıyım en azından Adanada karşıyım,hangisine baksam yağlar bayağı bayağı yıllanmmış raflar bir sürkülasyon yok.
Liqui Moly Hangi serisini koydunuz ve memnun kaldınız mı?

Not:Yurt içi ve yurt dışı forumlara baktığımda Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30 yağı TDI motor ile tam uyumlu ve almanya'nın en popüler yağı deniyor. Türkiyede bulamadığımız Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30 ayarında bir yağ mı merak ediyorum.

Not:Şu anda aracımda Shell Helix Ultra ECT 5W-30 var ve kesinlik ile tavsiye etmiyorum. Aracım yakıt tüketimi yaklaşık 1 litre cıvarında arttı ve çekişi düştü. Yaklaşık 1500 km'dir bu yağı kullanıyorum ve değiştireceğim.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Guzel ama yag liqui molly ama motor sesi/yakit tuketimi/bastigimdaki yag sicakligi olsun su anki kullandigim mobil1 5-30espden farkini gorememistim ben.Ben mobil'ciyim :)

 

Geri
Üst Alt