Far ve Yağmur Sensörü Montajı-Bol Resimli(Kotası Olanlar Dikkat)


fcsrn

Moderatör
Katılım
7 May 2015
Mesajlar
5,134
Tepkime puanı
568
Konum
Amasya>Merkez-Sivas>Merkez
İsim
Eren
Bildiğiniz gibi comfortline araca makul bir maliyetle far ve yağmur sensörü yapabiliyoruz. Bende bunu öğrendiğimde @yusuf Abimden rica ettim sağolsun bana da gerekli ekipmanları sipariş etti, teşekkür ediyorum tekrardan kendisine. Ekipmanlar geldi ama bu seferde araç yanımda değildi. 2 hafta Sivas'ta benle birlikte gezdi sensör ve far anahtarı. Dün Amasya'ya geldim ve bugünde montajı yapabildik nihayet. Yardımlarını esirgemeyen @murat_kurt Abime çok teşekkür ederim. (Kablonun montajını kendisi yaptı. ) @Onurun da sensör takılı ama kodlaması yapılmamıştı, onu da aktif ettik.

Öncelikle şunu belirteyim. Far anahtarına gelen sokette 8 kablo bulunan araç sahipleri en baştan itibaren, 9 kablo olan araç sahipleri 2.kısımdan itibaren işlemlere başlayacaklar. 

1. KISIM

Öncelikle şöfor tarafının kapı tarafında ki plastik kısmı söküyoruz. Sökmesi basit, Komple çıkarmaya gerek yok. Diğer parçayı çıkarmamız için bize aralık sağlasın yeterli. 

OMRVN4.jpg


Daha sonra kaput kolunu söküyoruz. Sökmek için kaputu açar gibi kolu kendinize çekin, resimde işaretli pimi göreceksiniz, onu tornavida yardımı ile çekip sökün alın.

kvjGaJ.jpg


Sonrasında arkasında ki plastiği de sökün. 

EJVr0g.jpg


Eğilip baktığınız da şu plastik parçayı göreceksiniz. Bunu tutan tek bir vida var, onu söküp bu parçayı da çıkartın. (Mavile işaretli yeri unutmayın. Takarken bahsedeceğim.)

PM5nd8.jpg


Eğilip baktığınız da biraz zor da olsa BCM yi görebilirsiniz. Bizim işimiz olan C soketi resimde üstte olan.

v4gXWm.jpg


Bu çıkmış hali, yerinden çıkarmak için işaretli tırnağı yerinden kurtarmalısınız. Zaten direk bırakıyor kendini.

R3J1lZ.jpg


Bu beyazları siyah kalıptan çıkarmalısınız. Raylı sistemi mevcut. Siyahı kenarlardan dışa doğru çekip esnetin ve beyazı çekip çıkarın. Bizim işimiz olan resimde ki beyazlardan sağda ki.

ZdLMyk.jpg


pPRXLq.jpg


Şimdi kabloyu montaja başlayabiliriz. Öncelikle far anahtarını sökelim. Sis farlarını açarken kendimize çekeriz ya, bu sefer far anahtarı 0(sıfır) konumundayken içeri bastırıp park pozisyonuna alın ve far anahtarını kendinize çekin. Arkasında ki kablo bağlı pini tırnaklarından kurtarıp ayırın. Sonrasında (resmini çekmeyi unuttum.) kapıyı açınca meydana çıkan sigorta kutusunu biliyorsunuzdur. Onun kapağını sökün. 

Çıkardığınız pini o boşluktan alın ki rahat çalışalım. Şimdi, kablonun bir ucunu resimde görünen siyah beyaz ve sarı gri kablonun arasına bağlayacağız.

YbvqXa.jpg


Bunun içini kapağını açmamız lazım. Düz, ince uçlu bir tornavida işimizi görür. Resimde kapağın ayrılmış hali.

J2pqPq.jpg


Kabloyu pini doğru pozisyonda olacak şekilde iyice ittirin, çıt sesi gelip tırnakları oturana kadar. 

R3J1Wj.jpg


Gelelim BCM kısmına. Burada kabloyu resimde takılı olduğu yere takacağız.

0D71b8.jpg


Pini doğru pozisyona gelecek şekilde ittiriyoruz yine çıt sesi gelene kadar.

Sonrasında sarı kabloyu sıkıştırmayacak şekilde Siyah kabını takıyoruz. Raylı sistemi olduğu için yerine oturttuktan sonra kolayca gidecektir.

r9g3mm.jpg


Şimdi etrafı toplama zamanı. Vidasıyla beraber söktüğümüz kapaı takacağız. Dikkat, bu parçayı sökerken maviyle işaretli yere dikkat edin demiştim. Parçanın uzak(vidasız) kısmı bu beyaz kıskaçların arasına girecek şekilde oturtun ve vidasını takın.

nrARAM.jpg


Sonrasında solda ki kapağı takacağız. yalnız dikkat, bu da işaretli araya girecek.

PM50oO.jpg


Vidasını takmayı unutmuyoruz.

L3pyNG.jpg


Kaput kolunu takmak için resimde işaretli pimi aynen bu şekil kaput koluna takın, biraz daha içeri girer resimde belli olsun diye çıkıntılı bırakmıştım. Sonrasında direk yerine oturtturun kaput kolunu.

7voqXL.jpg


Kablo çekme işlemi tamam. Bundan sonra ki kısım hem 8 kablolu hem 9 kablolu araç sahipleri için ortak.

2. KISIM

Far anahtarını içeri bastırıp park lambaları konumuna(sağa) çevirip anahtarı kendimize çekelim ve çıkartalım. Arkasında ki kablo bağlı pini tırnaklarından söküp kurtaralım far anahtarından. Auto konumlu yeni far anahtarımızı eskisinin yerine takalım.

3.KISIM

Bu kısmı değerli @kiyak7 Hocamızın anlatımını alıntı yaparak anlatmış olalım. 

 a) Ayna alt koruma kapağı 2 plastik tırnak tutar (sağ ve sol). Elinizle veya yardımcı bir tirim aparatı ile sökülür (hiçbiri yoksa tornavida ile ). kapaklar esnektir önemli olan tırnak tarafındaki muhafazaya bastırarak veya parmağınızı araya sokarak çekip çıkarabilirsiniz

kvjbWr.jpg


o7Ajk7.jpg


  b ) Aynamız: ayna 4 tane metal tırnak ile tutunmaktadır. Eliniz ile aynanın metal gövdesini kavrayarak saat yönünün tersine cevirin (çevirmesi bilek gücü ister). Resimdeki gibi çevirdikten sonra tırnakları tutan yerler boşa çıkacaktır 

r9g32z.jpg


c ) üst muhafaza plastigini yukarıya doğru iterek sökebilirsiniz (ilk baslarda bu biraz ugrastırır)

QMRa7r.jpg


y4PEzM.jpg


d ) sensörü iki tane metal tırnak tutar bunları tornavida ile resimdeki gibi iki taraftan kanırtarak çıkarın. Sensör Bağlatı kablosunun soketini elinizle çekerek çıkarın

EJVgyD.jpg


e) Sensörün sökülmesi: Burada kilit nokta fabrikasyon olan sensör sıcaklığa bağlı olarak üzerindeki silikon tabaka cama yapışmıştır,sökülmesi için acele etmeyin hassas davranın. Resimdeki gibi bir tornavida ile soketin üstünden camın arasına sokulup kanırtılarak sökülür.

o7Aj6q.jpg


AJAL1Q.jpg


6nZ9Jk.jpg


Yeni sensörünüzü takın ve işlemleri sondan başa doğru sırasıyla monte edin. (bu şekilde diyorum çünkü montaj sırasında üst plastik muhafazasını aynayı taktıktan sonra monte etmeye çalışmayın girmez). 

Gelelim kodlama kısmına. 

Yağmur için bir kodlamaya gerek yok, silecek kolu bir kademe yukarı da olsun yetiyor.

Far sensörü için de Select>Central electrik>coding>long coding helper>BYTE 6>bit 0-1 Light sensör installed yapılacak.

                            Select>Central electrik>coding>long coding helper>BYTE 7>Bit 5 işaretlenecek. 

Kodlama işimiz de hallolduğuna göre tadını çıkarabiliriz. :)  Biz @Onur Kardeşimle Coming ve Leaving Home'u da kodladık. On numara oldu. ;)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Eline sağlık hocam çok sade bir dil ile anlatmışsın. Iyi günlerde kullan.

 
Benim araca da lazım far ve yağmur sensörü. :)  
Güzel bir anlatım olmuş. Klavyene sağlık @fcsrn hocam.

 
@fcsrn Eren ellerine sağlık kardeşim , en çok isteğim şey benimde , keşke Bursa'da olsan da benim arabaya beraber dalsak :)

 
süper açıklama elinize sağlık

 
Elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız

Sent from my iPhone using Tapatalk

 
@trgy @ADANALI @egemen @erkanwrcTeşekkürler değerli Hocalarım. :)

@EMRAH ATTS Değerli Hocam, kablo çekme işleminde ben sadece fotoğraf çekme işi yaptım. İlk kez girişeceğim için yanlış  bir şey yapmayayım diye hiç ellemedim. Murat Abim sağolsun halletti kablo işini. Sensör montajında da gücüm yetmediği için yine Murat Abi yardımcı oldu. Ben aslında işin kodlama kısmını yaptım gibi bişey. :)

@DoğanARABACI Teşekkürler Doğan Abi. Ah keşke imkan olsa da dileyen her Hocamıza yardımcı olabilsek. Korkmanıza gerek yok. Her türlü yaparsınız. Karar verirseniz telefondan her türlü yardımcı oluruz görüntülü arama vs.

Değerli Emrah Hocamla yapmıştık. :D

 
istanbulda yapmayi dusunen biri varsa beraber yapalim :D

 
@fcsrn Eren kardeşim ellerine sağlık güzel anlatım olmuş :)

Aslında zor bi yanı yok montajın ama neyin nasıl yapılması gerektiğini bilmek gerekiyor ustalıkta burada devreye geliyor @murat_kurt Abimiz olmasa muhtemelen girişemezdik bu işe sağolsun hem benim hemde Eren'in aracına montajı yaptı. 

Kodlamalardan sonra Leaving ve Coming home gayet kararlı çalışıyor akşam epey oynadım :)

 F/p oranı çok yüksek bi uygulama oldu düşünen olursa kesinlikle tavsiye ederim.. 

 

@fcsrn, eren ellerine sağlık çok güzel uygulama ve faydalı bir konu olmuş, merakla bekliyordum zaten bu uygulamayı, yaz tatilini girdiğinde ben de yapabilirim

 

Geri
Üst Alt