Kaliper Kapakları Hangi Renk Yakışır ?


@Redgti  

Evet aynen bahsettiğiniz gibi bu parçalar mukavemet hesaplamaları yapılarak ve tam da oraya uygun olan döküm demir ya da alüminyum cinsi kodu vs. hesaplanarak üretilip montajlanıyor burası doğru.

Bu parça üzerine eklediğiniz 200-250 gr lık plastik yada metal parçayı taşıyabilecek toleransa sahip

Ve yine bu demir parça sizin 3-4 diş açtığınız deliği de taşıyabilecek toleransa sahip.

Bu delik ya da üzerindeki plastik ya da metal parça düzgün takılırsa fren sistemine zarar veremez. Ama düzgün takılırsa..

Boş zamanınızda jantınızı sökün ve o kaliper dediğimiz balata tutucuları elinizle tartın. Ne kadar ağır olduğunu gördüğünüzde 2 deliğin bu ağır şeyin mukavemetini etkilemeyeceğini anlarsınız. Hatta arabayı epey yorun. Gaz fren gaz fren yaparak jant ve balataları mümkün olduğunca ısıtın. O parça hiçbir zarar görmeyecek. 

Fren mekanizması aslında çok basit çalışır, balans ayarı gibi milimetrik hesaplamalar gramajlı mühendislik aramayın.

Fabrika böyle uygun görmüş mühendisten daha mı iyi biliyoruz ellemeyelim diye mi düşünüyorsunuz bilmiyorum ama, eğer aracınıza bu kadar önem veriyorsanız sırf tatlı duruyor diye aracınıza orjinal olmayan jant takmayın..

 

@Redgti  


Bu parça üzerine eklediğiniz 200-250 gr lık plastik yada metal parçayı taşıyabilecek toleransa sahip

Ve yine bu demir parça sizin 3-4 diş açtığınız deliği de taşıyabilecek toleransa sahip.


Boş zamanınızda jantınızı sökün ve o kaliper dediğimiz balata tutucuları elinizle tartın. Ne kadar ağır olduğunu gördüğünüzde 2 deliğin bu ağır şeyin mukavemetini etkilemeyeceğini anlarsınız. 
Hocam kaynak neresi ? Neye dayanarak 3 4 deliği tolere edebileceğini söylüyorsunuz ? Elinizle tartıp ağırlığına göre mi hesapladınız anlamadım ?

 
@Redgti  Fren kaliperleri dökme demirden veya alüminyum malzemeden üretilir. Alüminyum kaliper delinmez. Ama delmeye de gerek yok çünkü performans frenler genelde hafif olması için alüminyum malzemedir.

Bahsettiğimiz kaliperler genellikle ggg50 dökme demirden üretiliyor. Bu dökme demir bırakın deliği çoğu zaman sürtünmeye karşı da mukavemeti yüksek demir ama fren sisteminde sürtünmeye maruz kalan bu demir parçası değil sadece disk ve balatadır. Kaliperler sadece balataları ve balatayı diske bastıran hidrolik sistemi taşır. Bu demir direk kendisi ısınmaz, balatanın ve diskin sıcaklığından dolayı ısınır. 

Yapıştırmanın hiçbir zararı yok ama delik açılırsa küçük bir ihtimal bu koca demir o delik yüzünden incecik çatlayıp ortadan ikiye kırılabilir. Ama çok düşük ihtimal. Çünkü çok ekstrem zorluklarda çalışıp aşırı ısınması gerekiyor bunun olması için.

Siz bu ihtimali çok tehlikeli olarak görebilirsiniz. Ben görmüyorum.

 
Hocam boşver konu iyice uzadı isteyen istediği aksesuarı taksın. Şahsen ben güzel görünecek diye aracın orasını burasını deldirmeye karşıyım. Spoiler için bile delik açılması lazım dediler vazgeçtim keza plakalığa takılan geri görüş kamerası içinde aynı şey söz konusı benm için. 

Bir başkası belki bu kadar umursamıyordur veya kendi zevki öyle istiyordur. Boşverin herkesin doğrusu kendine kalsın. 

 
@Can1889 

Evet o koca demir açtığınız iki tane vida deliği yüzünden kırılabilir ve çok düşük bir ihtimal de değildir.

Ekstrem durumlara maruz kalmasına da gerek yoktur.

Malzeme üretildikten sonra detaylı kontrol edilir malzemede çatlak olmasa dahi malzemede çatlak var sayılır.

Mühendisler tarafından bu çatlakların hangi koşullarda ve sürede ilerleyerek hasara sebep olabileceği hesaplanır.

Siz o demiri deldiğinizde demir çatlayacaktır. Deldirdikten sonra gidip bu kontrolleri yaptıracaksanız eyvallah gidin deldirin.

Yaptırmadığınızı varsayıyorum.

Deldikten sonraki oluşan çatlaklar belirli bir kritik seviyenin üzerine çıktığında ani kırılma meydana gelecektir.

Konunun daha fazla uzamasına gerek yok arkadaşlar. İnsan hayatı ucuz değil herkese iyi forumlar.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@Redgti hep varsaymışsınız. Bol bol varsayım üzerine konuşabilirsiniz, 120 ile giderken lastiğin patladığını varsaymak gibi. Buraya kadar olan varsayımlarınızdan konunun ya kırılırsa ayvayı yeriz mantığında ilerlediğini anlıyorum.

Ben deldim siz deldirmeyin arkadaşlar, kırılma ihtimalini artırmış olursunuz tavsiye etmiyorum kimseye ben böyle yapıyorum.

Konu benim için de kapandı herkese iyi pazarlar.

 

Geri
Üst Alt