Seramik Kaplama Uygulaması Deneyimim & Düşüncelerim


forlife

Üye
Katılım
22 Kas 2019
Mesajlar
120
Tepkime puanı
223
Konum
İstanbul
İsim
Doğu
Herkese Merhaba,

Öncelikle bu yazıyı yazmamdaki amacım herhangi bir firmanın reklamını vs yapmak değil, yaşadığım süreç hakkındaki deneyimlerim ve düşüncelerimi paylaşmaktır. Reklam olmaması için uygulama yaptırdığım yeri paylaşmak istemedim, fotoğraflarda firmanın logosunu kapattım.  Elimde sadece uygulama sonrasında çekilmiş fotoğraflar mevcut. İlk fırsatta gün ışığı altında da fotoğraf yüklemeye çalışacağım. 

2015 model olan aracın 2. sahibiyim, 2020 Şubat ayında 74.000 km'de ilk sahibinden satın almıştım. Aracın eski sahibi sağolsun titiz birisi olduğu için aracın dışında çizik, reçine lekesi, vernik yanığı vs yoktu. Genel boya kondisyonu düzgün olmasına karşı fırça veya kurulama sırasında kullanılan bez kaynaklı güneş altında görülen kılcal çizikler vardı. Ailede 1 tane daha aynı renk golf var ve o daha düzgün şartlarda yıkandığından dolayı aradaki farkı görebiliyor ama umursamıyordum.  Detailing konusuna kafa yoran veya aracının dışının temizliğine çok önem veren birisi olmadığım için 6-7 ayda bir dışını yıkatırım (kuş pisliği konusu önemli tabii eğer varsa boyaya zarar vermeden temizlerim hemen).

Seramik kaplama yaptırma düşüncesi ilk olarak aracın üzerinde turuncu noktasal lekeler görmemle başladı. İlk gördüğümde reçine zannettim ama arabayı kesinlikle ağaç altına park etmiyordum, Tırnak ile kazıyınca ve yıkama ile gitmeyen lekelerin paslanmış demir tozu olduğuna karar verdim. Zannedersem metal bacası olan bir fırından geliyor bu tozlar. Aracı park ettiğim yeri değiştirdim ama sorunu çözemedim. Oksitlenen demir tozunun hacminin artması ve boya üzerinde kalıcı olması düşüncesi canımı sıkıyordu. 6-7 ay önce demir tozlarının aracın boyasına zarar vermemesi için seramik kaplama yaptırmaya karar verdim. 

Seramik kaplama yaptırmaya karar vermemin ardından uygulama detaylarını ve uygulama yaptırabileceğim yerleri araştırmaya başladım. 6-7 aylık bir araştırma sonucunda genel uygulama içeriği, fiyatlar, markalar hakkında biraz bilgi sahibi olduktan uygulama yerleri aramaya başladım. Yaklaşık 10 civarı uygulama merkezi ile görüştüm bazılarının fiyatı çok yüksekti bazıları da güven vermedi bana. 2-3 aylık bir araştırma sonunda çevremden birinin de aracını yaptırdığı bir Gyeon Yetkili Uygulama merkezinde Gyeon Mohs serisi seramik yaptırmaya karar verdim. Toplam 3 gün sürdü işlemler ve aşağıdaki adımlara göre ilerlediler.  Seramik kaplama yapıldıktan sonra düzeltmesi daha zor olur diye öncesinde aracın muhtelif göçüklerini düzelttirdim. 

- Detaylı yıkama, jant temizliği
- Demir tozu temizliği
- Kil uygulaması
- Boyasız Göçük Onarımları
- Çok Aşamalı Polisaj Uygulaması (Hafif-Orta)
- Motor Koruma
- Koruma Öncesi Yüzey Hazırlığı
- Gyeon Mohs Seramik Kaplama Uygulaması
- Plastik Aksam Yenileme ve Koruma

Aşağıdaki fotoğrafı demir tozu temizliği sırasında çektim. Uygulama öncesi ve sonrasındaki farkı gördükten sonra demir tozu temizleyicinin gerçekten işe yaradığına şahit oldum. Eğer aracınızda benimki gibi demir tozu kiri çok fazla ise temizleyici uygulandıktan sonra 25-30 dk kadar beklenmesi ve birkaç defa tekrarlanması faydalı olacaktır zira ile seferde tüm demir tozları çözünmüyor. Benim aracımda fazla demir tozu olduğunu düşünüyorum çünkü bazı beyaz araçlarda temizleyici neredeyse hiç renk değiştirmiyordu. 

9410a4ff-8718-4113-b860-e29847600982.jpg

Aracın boya kondisyonu kötü olmadığı için ağır polisaj uygulaması yapmadılar, sadece hafif ve orta aşamaları yeterli olmuş. Özellikle koyu renk araçlarda polisaj aşamasının önemli olduğunu gördüm, kötü yapılan işlemlerde ciddi bir polisaj izi gözüküyor. Seramiğin altında kaldığı için bu izleri gidermek ilk defa yapılan bir seramikten daha zahmetli oluyor. Aslında Gyeon Syncro yaptırmak isterdim ama aralarındaki fiyat farkı yüksek geldi bana. Gyeon One veya Can Coat gibi ürünleri de ekonomik olmasına karşın dayanması süresi daha az olur diye Mohs serisi tercih ettim. Plastik trimler ve camlara Chemical Guys ürünleri, lastikler ve kaporta aksamında ise Menzerna ve Gyeon kullanıldı. 

175066217_191634132790731_7709134178240054759_n.jpg

176619768_191634146124063_9124935974569409271_n.jpg176019936_191634142790730_8624515434684264873_n.jpg

176597346_191634139457397_5942335155920232869_n.jpg

Uygulama sonrasında daha önce yaptırmadığım için çok fazla düşüncem olmasa da araçta kozmetik olarak ciddi bir fark göze çarpıyor. Benim için en önemlisi bu etkinin kalıcılığı olacak. 6 ay boyunca çok zaruri olmadığı sürece arabayı yıkatmayı düşünmüyorum, 6 ay sonra da ücretsiz seramik bakımı yapılacak. Forumlarda gördüğüm kadarıyla seramiğin gerekli olmadığını düşünen bir kitle var, geçici bir parlaklık sağladığını boşuna masraf olduğunu savunuyorlar. Buna karşılık yararlı olduğunu fakat uzun süreli etki göstermesi için yıkamaya vs dikkat edilmesi gerektiğini savunanlar var. Benim yaptırmamdaki amaç aracı dış etkenlerden korumak, aracın üzerine gelecek demir tozu seramiğin üzerine gelerek boya ile temas etmesini önlemek. 

Karar verme sürecim çok uzun oldu çünkü uygulama için bahsedilen rakamlar az değil, kapalı garajda muhafaza edebilseydim bende yaptırmazdım ama dışarıda kaldığı için yaptırmam gerek diye düşündüm. Belirli periyotlarda burayı editleyerek seramiğin etkisi göstermeye çalışacağım. 

Forumda bu işi yapanlar, sponsorlar vs de olduğu için fiyat bilgisi vermek istemedim. Dediğim gibi yaklaşık 10 farklı uygulama yeri ile görüştüğümde 1000 TL ile 4500 TL arasında değişen fiyatlar aldım. 

 
@forlife sonuç güzel ancak 6-7 ay, senede 2 defa araç yıkamak biraz uzun gibi. Demir tozlarının çok olmasının sebebi de budur, ayrıca tozlu araç bir şekilde çizilecektir. 

Ayda 2-3 defa araç yıkayan ile maliyet olarak aynı kapıya çıkmış olabilir.

Güle güle kullanın.

 
@ogzogz teşekkürler. 6-7 ayda bir yıkatmamın sebebi maddiyat değil çevremdeki oto yıkamacılara güvenmemem. Kullandıkları malzemeler, araca gösterdikleri özen hoşuma gitmiyor. Özellikle iç trimde kullandıkları parlatıcıları vs kesinlikle beğenmiyorum. Yıkama sürecinde başlarında durmama da laf edebiliyorlar o yüzden yıkayacak iyi bir yer bulmadığım sürece uzak olsa da belirli periyotlarda seramik uygulaması yaptırdığım yere götüreceğim.

Kendim iç trim temizleyici, ph nötr şampuan, kurulama bezi vs tedarik edeyim ben yapayım diye düşündüm fakat buna ayıracak vaktim ve yerim yok. 

 
@ogzogz teşekkürler. 6-7 ayda bir yıkatmamın sebebi maddiyat değil çevremdeki oto yıkamacılara güvenmemem. Kullandıkları malzemeler, araca gösterdikleri özen hoşuma gitmiyor. Özellikle iç trimde kullandıkları parlatıcıları vs kesinlikle beğenmiyorum. Yıkama sürecinde başlarında durmama da laf edebiliyorlar o yüzden yıkayacak iyi bir yer bulmadığım sürece uzak olsa da belirli periyotlarda seramik uygulaması yaptırdığım yere götüreceğim.

Kendim iç trim temizleyici, ph nötr şampuan, kurulama bezi vs tedarik edeyim ben yapayım diye düşündüm fakat buna ayıracak vaktim ve yerim yok. 
Maddiyat olmadığının farkındayım :)

Uzun süre yıkama yapılmayınca da çizilmelere sebep olacaktır. Neyse ki buna çözüm olarak seramik uygun görmüşsünüz, memnun da kalmışsınız. İlerleyen zamandaki geri dönüşleri bekliyoruz.

Yıkamacılar konusu evet, öyle maalesef. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@ogzogz ppf yaptırmak isterdim fakat , kaliteli ürünler her ne kadar garanti verseler de, 3-4 yıl sonra çıkarıldığında boyaya zarar vermeyeceğinden emin olamam ve maliyetinin yüksek olması vazgeçmeme sebep oldu. Ayda 2 seferde yıkatsam standart yıkamacılarda kurulama sırasında aracın çizileceğini düşünüyorum. Bakalım kısmet olursa 6 ay sonra aynı şekilde ışık tüneline sokarak seramiğin faydasını / faydasızlığını sizinle de paylaşacağım. 

Maddiyat olmadığının farkındayım :)

Uzun süre yıkama yapılmayınca da çizilmelere sebep olacaktır. Neyse ki buna çözüm olarak seramik uygun görüşüsünüz, memnun da kalmışsınız. İlerleyen zamandaki geri dönüşleri bekliyoruz.

Yıkamacılar konusu evet, öyle maalesef. 

 
Hayırlı olsun hocam işlem. Madem isim vermiyoruz ben de öyle devam edeyim. Uygulama X dükkanı firmasında yapılmış :D genel olarak yapılan işlemlerdeki memnuniyet oranı yüksek bir işletme. Beyaz araçlarda çok fark olmaz, çok parlaklık farkı görünmez vs diyenler için güzel örnek olmuş yine. Seramik konusuna gelince de en en kötü ihtimalle araç verniğine işleyecek kuş pisliklerine karşı bir önlem niteliği taşıyor. Yine aynı şekilde kışın yola dökülen tuzların direk araç verniğine temasını önlüyor. Ama onun dışında malesef sürtme gibi daha ağır çizik durumlarında folyo kadar koruyamıyor.  Yıkamacılara güvenmemekte haklısınız. Fakat yine de araç daha kısa periyotlarda yıkanırsa daha iyi olacaktır. Uzun süre kirli halde bırakıp yıkatmamak da yüzeydeki korumaya zarar veriyor ve ömrünü kısaltıyor. Bu anlamda belki uygulama yaptırdığınız yer de söylemiştir ama kendinize yıkama eldiveni ve kurulama Havlusu alıp Yıkamacılara bunlarla yıka ve kurula derseniz riski en aza indirmiş olursunuz. 

 
@forlife Seramik yerine ppf yaptırmanız gerekirdi. 3-4 yıl değil 7 ve 10 yıl olmak üzere ppf garantisi veren firmalar var. Sizlere uygulama sonrası garanti kartı veriliyor. O kart ile istediğiniz bayiide işleminizi yaptırabiliyorsunuz. Ayrıca boya kaldırmama ve söküldüğünde ilk günki gibi olma garantiside var. 
 

Seramikli aracında yıkanması gerekiyor. Seramik destekleyici ürünler yıkandıktan sonra kullanılması gerekiyor. Ama en azından ayda bir yıkamayı sizin kendinize ait kurulama havlunuzla ve sonrasında GYEON Q2M CURE ile desteklemeniz çok yararınıza olur. 

 
Seramik kaplamaya karşıyım. yaptırdıktan sonra yok şöyle yıka, yok bununla yıkama diye özen göstermek zorundasınız. boyayı bu parlaklığa getirmek için mutlaka boya kalınlığından bir miktar azalacak ki böyle parlasın. bunu bir de düzenli olarak yaptıra yaptıra sonunda araçta boya diye bir şey kalmayacak. aracını çok seven, pırıl pırıl görünmesini isteyen farukal arkadaşımızın da dediği gibi ppf (poliüretan kaplama) yaptırılması lazım. ne taş izi olur, ne kuş pisliği zarar verir. istediğin gibi de korkmadan arabanı yıkarsın. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@vsoner hocam ppf kaplamada da parlaklığı korumak için dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer dikkat edilmezse ppf'in yüzeyi de matlaşıyor ve hoş olmayan bir görüntü çıkıyor ortaya. Belki seramiğe göre daha az özen gösterilebilir ppf aracın yıkanmasında ama standart yıkamacılarda yapılan işlemler ppf'in de matlaşmasına sebep olacağını düşünüyorum. 

Boyayı bu hale getirmek için dediğim gibi 2 aşamalı polisaj yapıldı ama en az yapılan polisajın incelttiği kalınlıkta seramik uygulandı aracın üzerine. Tekrar parlatılmak istenildiğinde boyadan çok seramik katmanından alınarak çizikler giderilecektir diye düşünüyorum. 

Seramik kaplamaya karşı olabilirsiniz ben de yaptırdığım halde aklımdaki soru işaretlerini atabilmiş değilim. Bakalım zaman gösterecek ne kadar doğru veya yanlış yaptığımı. Fakat seramik kaplama bile ekonomik bir işlem değilken ppf'e istenen rakamlar benim için çok yüksek.  O yüzden seramik yaptırarak düzgün koruma ile maksimum performansı almaya çalışacağım. 

 
@farukal hocam seramikli aracın yıkanması gerekiyordur muhakkak fakat doğru yapılmayan yıkamanın hiç yıkanmamaya göre daha fazla zarar vereceğini düşünüyorum. Benim asıl problemim dediğim gibi bulunduğum çevrede işini doğru yapan yıkamacı olmaması ve benimde buna ayıracak vaktim malesef yok. 6 aylık periyotlarda uygulama yaptırdığım yerde seramik bakımı yapılacak, bana uzak olmasa ayda bir orada yıkatırdım fakat yaklaşık 50 km uzaklıkta.  Bir nebze bunun faydalı olacağını düşünüyorum. 

 
Güle güle kullanın maşallah çok güzel parlıyor.

Sırf güzel yıkanmıyor diye 6 ay boyunca yıkatmamak ve öyle kirli binmek bana mantıklı gelmiyor. En azından seramik için yaptığınız araştırma gibi, yıkama için de ufak bi araştırma yapıp en azından ayda bir yıkanması daha doğru.

İlla detaylı 5-10 aşamalı yıkamaya da gerek yok, süngersiz nano köpük ve tazyikli suyla kaba kirinin akıtılıp düzgün bi bezle kurulanması bence yeterli. Bu bile arabanın uzun süre çizilmemesi için kafi.

Ayrıca çizilse de, seramik eskise de bi daha yapılsın. Bu arabalar bizimle gömülmeyecek sonuçta 

 
boyayı bu parlaklığa getirmek için mutlaka boya kalınlığından bir miktar azalacak ki böyle parlasın. bunu bir de düzenli olarak yaptıra yaptıra sonunda araçta boya diye bir şey kalmayacak
Boyanın üzerindeki kılcal çiziklerin giderilmesi için polisaj yapılıyor. Öncelikle bu aracınızı bir nebze parlatıyor. Daha sonra üzerine bir SiO bazlı tabaka (seramik deniyor) kaplama yapılıyor. Standart pasta cila prosedürü bu. Cila yerine seramik gibi düşünün. Her yaptırdığınızda vernikten ya da boyadan biraz daha yemezsiniz. PPF yaptırırken bu işlem yapılıyor. Yani sizin söylediğiniz düzenli seramik yaptırma işinde aracınızın boyası kalmayacak diye bir durum yok. Her seramik bakımında bu SiO katmanı üzerindeki çizikleri yok edip üzerine ince bir kat sürüyorlar. 

image.png

PPF güzel bir ürün tabiki. Kaliteli olmayan versiyonlarının tahribatı, UV problemleri ortada. 1000-4500 TL fiyat almış arkadaş Seramik için, 2500 TL yaptırdığını düşünelim. Full araç PPF fiyatı alan var mı düzgün bir marka modelden? STEK Dynoshield için Ön tampon-kaput-çamurluk ağızlarına 4500 TL fiyat aldım ben geçen sene. Ayrıca PPF taşı çiziği %100 engelleyecek diye bir durum da yok. Aynı şekilde kostik bazlı şampuanların PPF'i ağarttığı da biliniyor. Ben seramik taraftarı biri değilim, kendim de yaptırmıyorum ama elma ile armutu karşılaştırmayalım. Fiyatlar arasında dünyalar var. 

@forlife Çok güzel bir uygulama olmuş, adımlar çok yerinde. Uygulama güzel. Size iyi bir kurulama bezi ile PH-Nötr şampuan ile keyifli günler diliyorum. Olaya hakim olmuşsunuz, uzun süreler performansını koruyacağını düşünüyorum. 

 

Güle Güle kullanın fakat 3-4 yıl 5 yıl seramik adı altında satılan ürünlerin dayanımlarına itibar etmeyiniz. @mustafacagri @KaiZeN gibi arkadaşlarımız var kendileri uygulama yaptıkları için benden tecrübeleri daha fazla..

İnsanların bu denizde kaybolması üzüyor, düzenli olarak yıkayın kendiniz doğru ürünler ile.. Araştıra araştıra daha da farklı şeyler öğrenmenize sebep olacak yola girersiniz..

Dünyadaki boya koruma ürünleri üreten önde firmaların kendileri bile bu işin uygulamadan ziyade yapılacak doğru & düzenli yıkamadan geçtiğini söyler..

Yaşadığınız yer, yol & hava koşulu vs. bunlar göz önünde bulundurularak ürün tercihi yapmak en mantıklısıdır..

Seramik evet wax a göre uzun süren bi dayanım sağlayabilir ama bu en fazla 1 sene.. .Çok çok çok iyi bakılırsa altını çizmek isterim :)

Keyifli forumlar..

 

Geri
Üst Alt