Uzun süre araç yıkatmamak.


BerkeB

Yeni Üye
Katılım
22 May 2020
Mesajlar
21
Tepkime puanı
9
İsim
Berke
Aracımı (siyah renk) yaklaşık 1,5 aydır yıkatamıyorum. Samsunda yaşadığım için bu dönemlerde sürekli yağış oluyor hem de aracı yıkatacak pek vaktim olmuyor ayriyetten  öyle aracımı 20 30 liraya kostikli köpük kullanan yerlerde yıkatmayı seven biri değilim. İster istemez insan bir yıkamaya 50 lira verince bir süre temiz kalmasını istiyor.  Acaba aracın üzerindeki kir, çamur (kuş pisliği boyaya zarar vericek kimyasal madde aracın üstünde yok) araca zarar verir mi herhangi bir su lekesi gibi iz kalır mı diye merak ettim.İlk defa bu kadar uzun süre aracımı yıkatmadım. Boş vakit bulunca 4 5 ayda bir aracıma boya koruyucu turtle wax ın vs cilasını yapıyorum hiç yapamazsam hızlı cila uyguluyorum. Bu konu hakkında tecrübesi olan varsa bilgilendirirse sevinirim. 

 
Valla benim de uzun süre oldu hava sürekli kötü idi malum. Ama fazla açmamak lazım arayı. Yalnız böyle uzun zaman yıkatmayınca altından yeni oluşmuş çizikler görülünce canı sıkılıyor insanın...

 
Hocam aracınızda seramik kaplama yoksa yılda 2-3 belirsiz şampuanlarla yıkatmaktan bence sorun olmaz.
Benim araç da siyah, 2 gün çamur yağdı ve araç resmen araziya giren off road aracı gibi olmuştu, bugün yıkattım kendine geldi.

 
@AhmetCakmak hocam araçta seramik yok ama düzenli olarak hızlı cila ya da wax tarzı ürünler uyguluyorum.

 
@omurkadir evet o çizikler biraz can sıkıcı olabiliyor hele siyah araçta. Birde aracım otoparkta duruyor ama sitedeki çocuklar sağolsun genelde aracımın yanına gidince el izleri beni yıka yazıları görmek biraz can sıkıcı olabiliyor. :)  

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@BerkeB Wax’ı 4-5 ayda bir yapıyorsanız ve 1,5 aydır hiç yıkanmadıysa muhtemelen o waxı söküp yenilemeniz gerekecek. Benzinliklerdeki kostikli köpük, wax sökmek için kullanılabiliyor. Sürekli kullanmadığınız takdirde bir zararı olacağını sanmıyorum. Bu köpüğü ön yıkama niyetine kullanıp kaba kiri atabilirsiniz, waxı sökmeye de bahane olur.

Güneş yanığı ve kuş pisliği olmadığı müddetçe ben de beklemiş kirin boyada kalıcı iz bırakacağını düşünmüyorum. Rutin yıkamayla çıkaramadığınız lekeler için de kaliteli markaların uygulaması basit ürünleri var. Aracını ayna niyetine kullanan @farukal hocam sizin halinizden daha iyi anlayacaktır diye düşünüyorum. :)  

 
Çok uzun süre yıkanmayınca toz toprak özellikle demir tozu arabaya yapışıyor. Çıkarması zulüm oluyor. Özellikle demir tozu zaten çıkmıyor. Sık yıkasan bu seferde çiziliyor. Bir yıkamacı kendini geliştirmiş kurulamak için bez kullanmıyor, basınçlı hava ile aracı kurutuyordu. Çok hoşuma gitti bez deymeyince araç çizilmiyor haliyle. Bu şekilde yıkatabilsek keşke süper olur.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@yunusaktas91 hocam güldürdünüz :)  selamlar 👋🏻

Ne sık yıkatılmalı ne de çok ara verilmeli. Çünkü o yapışan toz ve yağmurlarda bir şekilde kimyasallar var ve bunun araç üstünde kalması aracın üstündeki waxı hatta seramiği bile maskeliyor. 
 

Eğer sık yıkatılmak isteniyorsa kesinlikle şu ürünü aracın bagajına koymak gerekiyor. https://www.parlatanadamlar.com/index.php?route=product/product&path=107&product_id=1542 
Bu şekilde kaliteli kurulama havluları güderi bez gibi dümdüz bir yapıda olmadıgından yıkamadan kalan toz ve küçük taşları fiberlerinin aracılığıyla içinde hapsediyor. Fakat güderi bezin içine taş girdiğinde siz aracı kurularken bir yandan da çizersiniz. Aslında çok yıkatmak bu yüzden çizer diye ağızlarda kalmıştır. Ayrıca yıkattığınız yıkamacıya kurulama havlunuzu verip sadece onu kullanmasını isteyin. Bunun yanında aracı kurularken oval hareketlerle kurulama yapılmamalı. Her zaman sadece tek yöne doğru kurulama yapılıp paneli kurutmalıyız. 
 

Son olarakta köpüklendiğinde sünger gibi şeylerle aracı yıkamayalım. Püsküllü yıkama eldivenleri veya kuzu postu kullanmak çiziği en aza indiricektir. 
Bu adımlar izlenirse sık sık yıkatmakta çok büyük sorun olmaz :)  Ben aracı belirli yerde ve bu adımları izleyerek sadece belirli kişi tarafından yıkatıyorum. @BerkeB

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@tuncer_2632 Hocam tabiki herkes öyle yıkatmak ister ama genelde yıkamaya götürdüğümde aracı kendi şampuanımın kullanılmasını istediğim zaman bile insana biraz deli gözüyle bakıyorlar. :)  Ben genelde aracımı kendi yıkamayı seven taraftayım fakat malum pek olanak olmuyor. Petrollerde vs. kendim çift kovayla yıkamak isteyince biraz vakit alıyor ve insanlarımız sabırlı olmadığı için pek hoş karşılanmıyor.

 
@BerkeB 1985 ten bu yana sürekli araç kullanıyorum. Edindiğim tecrübelere göre.

Şayet kışın yollara atılan tuzlu yerlerde kullanılmış ise yada araçta kuş pisliği, kireç leskesi vs varsa bir an önce araç yıkatılmalı. O tuz kalıntılarından ve diğer pisliklerden kurtarılmalı.

Yolların tuzu ve araçta kuş pisliği vs yoksa! sadece toz var diye hemen yıkatmak şart değil zevk meselesidir , içine sinme meselesidir. Araca temas edilmiyorsa tozlandı kirlendi yıkatmak şart değildir. 

 
@farukal Nersesi orası Faruk hocam. Sıkıntı yoksa paylaşırmısın. Bende yeğeni göndereyim.

 

@Terms hocam atakum sonax gidip konuşabilir. Olmazsa beraberde gidebiliriz :)  

 

Geri
Üst Alt