[Çözüm] Bi-xenon Far Mercek Temizliği(Farları Açtırmadan)


polbaris

Yeni Üye
Katılım
27 Ocak 2020
Mesajlar
20
Tepkime puanı
63
Konum
Ankara
İsim
Barış
Herkese merhaba. Bildiğiniz üzere golf 7 orjinal bi-xenon farlarda mercek lekelenme sorunu mevcut. Aslında bu golf 7 araca özgü bir sorun değil. Xenon ampullerin yüksek sıcaklıkta çalışmasından dolayı far içinde is oluşuyor ve bu isler zaman içerisinde merceklerde leke oluşturuyor. Kullanmakta olduğumuz 2015 bmw f20 kasa 1 serisinde de aynı problem mevcut.

Uzun zamandır mercek temizliğini yapmak istiyordum fakat far camlarını açtırmayı istemiyordum. Merceklerim çok fazla kirli değillerdi. Geçtiğimiz hafta farın camını açmadan mercekleri temizledim. Öncelikle viraj farını söküp o kısımdan 2.5 numara tığ (sert bir tel ile de yapılabilir) yardımı ile merceklere ulaştım. Tığın ucuna gözlük bezi bağladım ve beze izopropil alkol sıktım ve ulaşabildiğim kadar mercekleri temizlemeye çalıştım. Son aşama olarak bu işlemi kuru bir gözlük bezi ile yaptım Elimden geldiğince temizlemeye çalıştım(%100 olamasa bile yeterince temizlendi). Akşam test ettim ve aydınlatmada ciddi anlamda fark yarattığını söyleyebilirim.

Not: araç 2016 model 65 bin km de. Far camı üzerinde kılcal çatlaklar (kronik sorun) mevcut (bu kısmı da nisan ayının başında halledeceğim) ve xenon ampuller fabrika ampulleri(ilerleyen zamanlarda osram night breaker laser d3s ile değiştireceğim) farklarını paylaşırım. Biraz uzun oldu fakat aynı sorunu yaşayan arkadaşlar var ise yol göstermesi açısından paylaştım. Merceklerin öncesi ve sonrası görüntülerini aynı zamanda da videoları paylaşıyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=V2_LLL_rgwk 

Dosya_000.jpeg

Dosya_001.jpeg

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
benim de uzun süredir temizleme işlemi aklımdaydı viraj aydınlatmasını sökerek mantıklı bi yol izlemişsiniz aynı işlemi kendi aracımda da deneyeceğim.

 
Upvote 0
Farları sökmeden yaptınız sanırım. ampül değiştirmek için far komple sokuluyor sanırım o zaman daha rahat çalışılarak temizlenir diye düşünüyorum.

 
Upvote 0
Farları sökmeden yaptınız sanırım. ampül değiştirmek için far komple sokuluyor sanırım o zaman daha rahat çalışılarak temizlenir diye düşünüyorum.
Evet farlar araca takılı iken yaptım işlemi. Farlar sökülünce biraz daha rahat olur diye düşünüyorum.

 
Upvote 0
Hocam elinize saglik. Farlar araca takiliyken bu isi yapabilmek marifet ister. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Upvote 0
Bu işlemi yaz aylarinda, kuru havalarda yapmada fayda var. Far kapagi açıldığında iceriye nemli hava girebilir. Bu da bugu sorununa yol açabilir diye düşünüyorum.

 
Upvote 0
@ZaGani teşekkürler. Ekstra bilgi olarak eklenebilir. Benim yaptığım gün yanlış hatırlamıyorsam hava 17-18 derece güneşliydi. Çok şükür öyle bir problem olmadı. Ancak yapacak arkadaşlar dikkat etsinler tabi ki.

 
Upvote 0
çok iyi olmuş
aynı sorun bende de var ilk işim havalar ısınınca temizlemek olacak.

 
Upvote 0
Ayni uygulamayi yaptım. Fakat, izopropil alkol de mercek uzerinde leke bırakıyor. Mutlaka üstüne kurulama yapılmalı. Yoksa farlar daha kötü oluyor. Ben simdilik tek fara uygulama yaptim. Uygun bir vakitte diger fara da yapacağım.

98B5530B-8F3F-4760-B04A-8FD764397382.jpeg

E2F30DF9-5D0C-428A-95AF-E73A20B3BFD5.jpeg

 
Upvote 0


Geri
Üst Alt