Covid-19 AŞI Yapılan Sayısı ANLIK


Terms

Paylaşımcı Üye
 
Katılım
11 May 2015
Mesajlar
3,684
Tepkime puanı
7,853
Araç
Golf 7 1.4 TSI 125 DSG Highline
image.pngimage.png
 ​

Evet arkadaşlar Türkiyede aşılama birçok ülkeden daha hızlı.

İnşallah hayırlı olur.

Toplam aşılanan kişi sayısı görüntüsüne ya da aşağıdaki linke tıklayarak anlık sayıyı görebilirsiniz.

https://covid19asi.saglik.gov.tr/

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
aklında sorusu olanları bilgilendirmek için yazıyorum. benim eşim sağlık çalışanı olduğundan aşıyı ilk olanlardan. herhangi bir ciddi yan etkisi olmadı. bir iki gün biraz ateş yükselmesi (parol ile yönetilebilir), hafif eklem ağrısı çekti o kadar. çin aşısına karşı negatif düşüncelere sahiptim ilk duyurulduğunda fakat şu an pozitifim.   :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir doktor olarak 1 2 sey soyleyebilirim sanirim. 

Su an ülkemizde uygulanan sinovac firmasının aşısı inaktif aşı.  Yani geleneksel belkide yuzyillardir uygulanan bir aşı. Bu aşıda dışarıda uretilen virus bir takım kimyasallarla öldürülüyor ve artik hastalık yapamayacak fakat bağışıklık sistemini uyaracak bir forma geliyor. Bu aşının en buyuk dezavantaji uretilmesi uzun zaman alıyor ve fiyat olarak pahalı. Yan etki olarak en fazla bir kac gun ağrı ateş vs vs gibi seyler olabilir.

Diger yandan pfizer moderna gibi diger aşılar mRna aşıları. Bunlar daha yeni nesil aşılar. Bu aşılarda virusun genetik kodundan bir mRna parcasi çıkarılıyor ve vucuda zerk ediliyor. Ve sonrasinda o mRna ile kendi vucudumuz covide ait viral protein uretiyor. Daha sonra vucut kendi kendini uyararak bagisiklanma saglaniyor. Normalde mRna cok kararsizdir dış ortamda hemen bozulabilecek bir yapısal bilesendir. Bu durum bu aşıların dezavantaji o yuzden -70 derece dolaplar gerekiyor transportu ve saklanmasi icin ayrica bir alt yapi gerekli. Uretim maliyeti düşük. Yan etki olarak uzun süreçte cok bir deneyim yok. Kisa vadede aşırı inflamasyona bagli yan etkiler olabiliyor.

Su an turkiyeye gelen aşı en pahali ve eski geleneksel aşı. Saklamasi transportu kolay. 

Pfizer aşısı ulkeye gelemezdi çünkü elimizde -70 derece dolap yok. Su an lojistik saklama olarak sinovac bizim icin daha uygun.

Ben aşıyı ilk gun yaptiranlardanim en ufak bir yan etki gormedim. Ve bir nebze olsun daha rahat bir pandemi sureci atlatiyorum.

 
ülke olarak çok zor bir sınavdan geçiyoruz hayat şartları gün geçtikçe zorlaşıyor hocamıza bilgilendirme için teşekkür ederim 

 
Bende aşıyı yapan bir sağlık personeli olarak herhangi bir yan etki veya olumsuz bir durum yaşamadım kendi alanım özel sektör biyomedikal oldugu için bir çok hekimle tanışma fırsatım oluyor ve güvenip kendimi her konuda teslim edeceğim hekimlerden bu konuda olumlu yorumlar aldım keza yukarıdaki @Doctor hocamızında dediği gibi sırası gelen hiç tereddüt etmesin yaptırsın derim birlikte aşılacak bir sorun kesinlikle hem kurallara uyulmaya devam edilmeli hemde hergün 150 civarı hastanın aramızdan ayrıldıgı saglık personellerinin çok ama çok yoruldugu unutulmamalı.

 

Geri
Üst Alt