Kalorifer radyatörü (araba ısınmıyor)


Myasinc

Üye
Katılım
30 Mar 2020
Mesajlar
48
Tepkime puanı
40
Konum
Antalya
İsim
Yasin
Arkadaşlar merhaba, maalesef arabanın sıcak kaloriferini açtığımda arabanın içi hiç ısınmıyordu. Bugün Van VW servisine gittiğimde kalorifer radyatörünün içinin kireç tutmuş olabileceğini yada içinde hava olabileceğini söylediler. Eğer tamir edilemezse kalorifer radyatörünü değiştirmeleri gerekeceğini anlattılar. Salı günü için randevu aldım. Ancak aklıma takılan birkaç husus var.

1) Bu durum başına gelen var mı? Hangi çözüm metotlarını uyguladınız? Servisinde yaptırmak mı yoksa sanayideki bir eleman da bu mekanizmayı halledebilir mi ?

2) parça değiştirilmesi gerekiyorsa parçayı direkt orada bulunan parçadan mı taktırayım yoksa internetten daha uygun fiyatlar var oradan temin edip mi taktırayım. Ya da hangi marka taktırmak gerekir. Birde bunların parça kodu bilgisi olan var mı?

Araç: Golf 7 2012 model 1.2 TSİ otomatik şanzıman

___Teşekkürler___

8740D3D9-DF10-4E9B-A178-02F4A07EBE28.png

 
Çoğunlukla yanlış soğutma sıvısı kullanma sonrası ortaya çıkan bir problem. Eğer kanallarında bir problem yoksa kireç sökücü ve bol sıcak suyla açanlar var (Petek dışardayken ). Sökmesi bir çok arabada zor golfte nasıldır bilmiyorum. Söktükten sonra yeni petek takılıp soğutma suyunun kuralına uygun olarak değiştirilmesini tavsiye ederim .

 
Upvote 0
@mbonat eyvallah teşekkür ederim. Sökmek çok sıkıntılıymış. Orta konsolu ve gösterge ekranını falan çıkarmamız gerekir dedi usta. İlk olarak kireç sökücü ile kanalları açmaya çalışacaklarını söylediler. Eğer olmazsa mecbur parça değişmesi gerekiyor dedi. Arabayı alalı 9 ay oldu. Aldığım vatandaş önemsememiş ısıtması zayıf dedi sadece. Ancak bugün serviste baktıklarında klima radyatöründe devir daim yokmuş hiç. Kireç inşallah çözülür. Parça çok pahalı yoksa :(

 
Upvote 0
Selam, neden tikanabilecegi ile ilgili cok farkli bi fikrim yok ama yukarida bahsedildigi gibi sogutma sivisinin yarattigi problem olarak dusunuyorum ben de ve ayni durumu yasiyorum. Benim sadece sofor ve orta konsolun sol tarafindan sicak geliyor. Digerlerinin sicak ayarda sogutma performansi cok iyi.  :D

Gecen sene kis baslangici sanayi de bir makine baglayarak temizletme islemi yapmistim motora falan cok yuklenildi icerideki su dolasimi icin vs.  Bu soguk ufleyen kalorifer icin hissedilebilir  gecici bi isinmanin onunu acti. Gecici diyorum cunku su an soguk ufleme durumunu tekrar yasiyorum.

Sayet parca degistirmeniz gerekiyorsa garantili ve sizi muattap alabilecek yetkili servise uygulama yaptirmanizi tavsiye ederim. Gecen sene sordugumda orijinal fiyati 800-900 arasi biseydi sanki.

Konunun takipcisi olacagim lutfen islem sonrasi bilgilendirin. Bende yonergelere gore  islem yaptirabilirim.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Upvote 0
Bende oldu  büyük iktimal  antifrize musluk suyu konulmuş olup süreç kısalmış erkenden bozmuş antifrizi sistem suyu çok önemli bu araçlarda  ana radyatör ve yağ soğutucusuda tehlikede. 

benim size tavsiyem iyi bir marka radyatör açıcı atıp 2 saat kadar çok fazla yüklenmeden  aracı kullanıp serviste tüm sistem suyunu boşalttırıp  Sonrasında orta konsolun altında yer alan peteği söktürüp  dişarıdan kimyasal ile yaptırmanız(aracın içinede bu sayede sıvı akmaz.).

Şişleme yapılır vs.. de kaynak felan yapılıyor nerde patlar orası belirsiz. Porçöz döküp  yağ sökücü vs.. ile yumuşatıp içini temizlersiniz.  diğer türlü şişleme yapan kişiler kesiyor peteği en mantıklısı güçlü  sökücü kimyasalla temizlemek. 

Dışarıdan devirdaym üsülü de yapılyor ama % 20 / %30 etkisi var petek çok ısıtmıyor. Bunu yaptıranların geneli eh işte az faydası oldu diyor. 

Yeni petek alırsanız eskisini alırsınız temizlersiniz 5-6 yılda bir petek değiştirirsiniz. 

Golf 7 de çok zor yerde değil petek orta konsolun altında iç bölümde gaz pedalının sağ kısmındaki kapak sökülerek görülebilir. Sökerken diz airbag vidalarını söküp köşeye alırsa sökerken kolay olur fazla bükülmez. Resim attım

aslında yazın yapılsa iyi olurdu işlemlerden sonra sadece saf su ile 1 kaç gün kullanılsa sistem temizlenirdi tekrar tamamı dökülür %50 saf su / %50 G13 antifriz atılırdı. 

20191109_200526.thumb.jpg.cacebaa82ef588fa6cfd88e729291aaf.jpg

 
Upvote 0
Unutmadan orjinal petek valeo  eğerki söktürdünüz şişlemeye gidecek derlerse 1 alt kalite markaları kullanmak daha mantıklı şişleme kaynak 150-200 tl  petekte 250  tl max..    Valeo olursa 450 / 550 arası ..  Antalyadasınız sanırım  youtuber  bir usta vardı tamirhane diye kanalı titiz birine benziyor. 

 
Upvote 0
@zdezen Benim aracın da yazın sıcak havada soğuk üflemesi çok iyi. Ancak kış aylarında kalorifer hiç birinden sıcak hava gelmiyor. Elbette süreç ile ilgili tecrübelerimi paylaşırım. Teşekkürler.

 
Upvote 0
@rager007 eyvallah üstad çok güzel açıklamışsınız. VW Servisi bana kimyasal ile temizlik yaparız eğer açılırsa kalorifer radyatörü öyle geri takarız dediler ancak şişleme olayından bahsetmemişlerdi. Eğer açılmazsa yenisini takarız demişlerdi. Fiyatı sanki bin liraya yakın bişey demişti. Bana çok maliyetli gelmişti. Kasım indirim günleri adı altında sunulan sitede servisin bana verdiği fiyatın neredeyse yarısı valeo marka. Eğer kimyasal ile açamazlarsa eskisini yerini takmalarını ve 4-5 gün sonrasına yeni bi randevu ile internetten getirteceğim orijinal yeni parçayı taktıracağımı söylerim artık. Teşekkürler

 
Upvote 0
Arkadaşlar tekrar merhaba, vw servisinde bana verilen fiyatın pahalılığından dolayı sanayide birkaç ustaya danışmak istedim. Araç kaloriferinin ısıtmadığını söyledim. Ellerinde kalorifer radyatörü temizlemek için bir Makine varmış günde 5-6 aracın kalorifer radyatörünü temizlediklerini %80-90 başarı sağladıklarını söylediler. Tamam dedim deneyeyim diye başladık.

1) Aracın kalorifer radyatörünün giriş ve çıkış hortumlarını söktü. Makineye taktı.

2) Makinenin ilacı varmış ama porçöz kadar güçlü bi kimyasal değil dediler yoksa zarar verir dediler bir çay bardağı kadar döktü makineye üstüne de neredeyse 20-30 litre su koydu.

3) Makinenin süresini 45 dk olarak ayarladı ve su sıcaklığını 55 derece yaptı. Makine süre bitene kadar devir daim yaptı durdu. Süre bitince haznesinde çamur benzeri birikintileri gördük temizledik. Makineyi daha sonra 20 dk olarak ayarladı ve süre sonunda artık çamur kir pas birikmemişti.

4) Bu aşamadan sonra usta temizlendiğine kanaat getirdi ve eksilen antifrizi (castrol spf organik) iki buçuk litre kadar soğutma suyu haznesine koydu. 
5) Sistemde hava kalmasın diye haznenin üstündeki boruyu çıkardı ve araç çalışır vaziyette iken içerde eleman gaza bastıkça motordan devir daim eden antifriz tekrar hazneye doldu. Sanırım bu aşamada havasını aldı sistemin.

6) Son olarak hararet 90’da iken bile hiç ısınmayan araba artık çok güzel ısınır oldu. Akşam tekrar kullandım. Hararetin 90’a gelmesini beklemeden bile 60’larda bile sıcacık üfler oldu.

( bu sistem için usta işçilik ücreti ile beraber 180 lira aldı. Vw Servisi ise arıza tespiti için 200-250 ₺ ve parça değişirse 900 üstü olabileceğini söylemişti. Ayrıca sanayideki kaç ustaya sorduysam radyatöre direkt porçöz dökmenin çok tehlikeli olacağını radyatörü delip yeni parça almaya mecbur bırakıyorlar dediler.) Bugün 180 liraya bu sıkıntıyı hallettik. Ustanın kullandığı makineyi fotoğraflara ekleyeceğim. 

B1714712-275D-47FD-9C54-E9720ACC0798.jpeg

85AE7A58-2A70-475E-A963-2ADB4C0B9557.jpeg

 
Upvote 0
@zdezen 

@rager007

Üstadlar bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Şimdilik gayet sıcak üflüyor. Süreç bu şekilde işledi. Aslında 4 gün sonra vw servisinde randevum vardı ancak arayıp iptal edeceğim artık. Çok şükür sorun halloldu.

 
Upvote 0
@Myasinc geç oldu, gördüm fakat nihayetinde sorununuz halledilmiş. Aynı durum benim başıma geçen kış uzun yolda gelmişti.Radyatör değişimi olabilir ve sökümü çok zahmetli demişti usta.Fakat yukarıdaki makinayı devreye sokup 1 saat içerisinde temizleyebileceğini belirtmişti ve dediği gibi de oldu.

Not: Uzun yolda fazla gelişmemiş bir ilçemizin küçük çaplı sanayisinde sorunumun giderilnesine çok sevinip ustayı da çok takdir etmiştim.Yani servisin eline düşseydim....

 
Upvote 0
@Myasinc Sorunun çözülmesine sevindim. Lakin golflerde antifriz g13 (şimdilerde g12 evo). Bunun dışında bir antifriz koydurmasaydınız keşke.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Upvote 0

Uygun maaliyet ile guzel cozum olmus hocam

Güle güle ısının


 
Upvote 0

Geri
Üst Alt