Golf arka taraftan gelen ses çözümü


farukal

Katılımcı Üye
 
Katılım
29 Eyl 2019
Mesajlar
1,134
Tepkime puanı
1,867
Konum
Samsun
İsim
Faruk AL
Herkese iyi akşamlar dilerim. 2017 model golf sahibiyim. Çoğu arkadaşımızın yaşadığı ses sorunu benimde kafamı  günlerdir kurcalıyordu. Bu sebeple ilk adım olan  kumaş bez bant (20₺ ödeyip) aldım. Kumaş bezin faydalı olacağını düşünmüyordum. Sadece serviste arka taraftan ses geliyor dediğimde kumaş bez ile koltuk baglantılarının olduğu demir kısıma uygulama yaptıklarını gördüm oradan aklımda kalan bir şeydi. 
 

Öncelikle akşam olmasını bekledim. Çünkü kafamda @HONEYhocamın baklava yerken çıtır çıtır gelen sesinin aynısından benim golfun içinde de geliyordu. Fikir yürüterek bu çıtırtının bir şeyin birbirine yumuşak sürtünmesinden dolayı olduğu kanaatine vardım. Telefonumun flaşını açtım ve arka iki kapının etrafını saran kumaş yalıtım malzemesine göz attım. Malzeme halen güncelliğini koruyordu fakat. Kapının bagaj kısmına doğru olan yerin çıkıntısındaki yerlerde sertleşme meydana geldiği gözüme çarptı. Sonrasında hemen kapının gövdede oturan yerine baktım ve sürtünmeden kaynaklı zorlama izlerini gördüm. Bez bant ile kapının gövdesine karşılık gelen yerleri çevreleyerek döndüm. Bitti mi? Hayır. 
Sonrasında bu işlemi iki arka kapı içinde uyguladım. Koltukların gövdeye sabitlendiği arka tarafa uygulanan kilit bölümünde servis bez bant uyguluyordu. Bende buna bakarak aynı şeyi kapıların kilitlerinde uyguladım ve metal bölümleri bez bant ile bantlayarak sardım. Bunu 4 kapı kilidi içinde yaptım. Güzelce boşluk kalmayacak şekilde sardım ve bitirdim.

<Kapı kilitlerine bez bant uyguladıktan sonra kapılar tok kapanmaya başladı. İlk başta sanki içeride hava varmış gibi biraz zor oldu ama sonra 5-10 kapanıştan sonra rahatladı.>
 

Sıra geldi test aşamasına çukurlu ve özellikle aracın esnemesi gereken eğimli , engebeli yolda çok yormadan ve zorlamadan önceden de ses gelen yerlerden geçtim. Sonuç gram ses yoktu. Bilgi paylaşınca güzelleşiyor. Bu dertten başı ağrıyan arkadaşların bu adımları denemesini tavsiye ederim. Bu adımları yapıp faydasını gören olursa lütfen bu konu altına yazsın. “Ekstra olarak önerileri olan veya uygularken şöyle şöyle yapılsa daha doğru olur” tavsiyelerinede açığız. 

Fotoğrafları mevcut anlaşılmayan yer olursa sorabilirsiniz. :)  
 

Ha unutmadan ses konusunda en önemli şey kritik noktaya sadece tek bir dokunuştur. Basit şeylerde bazen fark yaratabilir :)  

B0B35981-2B70-44DD-A093-F999C5FBC3C4.jpeg

810620DA-D244-44F3-954A-65CC5FFF7951.jpeg

68A58A1E-3E79-413D-8C9E-9AE99A8F4DD6.jpeg

DCFFCE96-28EA-4493-B237-D0BCB4B54E85.jpeg

35BD9A32-CF0A-4A62-BEF7-4415D1720FF1.jpeg

EE677616-34D0-41FD-AF4A-CA9B95BA2C4A.jpeg

BEEAA990-7651-401C-B143-BF7D7A11F257.jpeg

9B7D9390-1D2D-4A46-AAAE-A1AEC488CD44.jpeg

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Aynı problem bende 4 kapıda da var. Aracın 4 kapısının fitilleri de şase esnediği zamanlarda çok fena ses yapıyor. Artık sesler bunaltıcı seviyeye geldi. Vazelin önerdiler denedim çözmedi. Bunu deneyeceğim , eline sağlık :)  @farukal

 
Emeğinize sağlık deneyeceğim şu an bende de çok sessiz ortamda arkadan bi ses geliyor harici maşallah çok sessiz 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hersey cok güzel keşke bu saatte baklava demeseydin


Çözüm bulmaniza sevindim ama o kapilardaki bez bant çok kötü duruyor bantsiz bir çözüm bulmak gerek

 
@HONEY siyah olduğu için fazla gözüme batmadı. Ama aracı siyah harici olanlarda kapılar açıldığında göze çarpabilir. Daha başka çözüm kadife fitil değişimi olabilir. Sıfır fitil takılıp en azından sertleşene kadar çözüm olur...

 
@farukal çözüm noktaları doğru tespit. Bu esneme sesi özellikle yağmur sonrası gelir. Kapı etrafındaki fitillerin tüysüz yerleri kaportaya değmesinden gıcırtı yapar.  Araç yıkanır ve resimde görünen bantlı yerler ve kapı cevresi bez ile silinince (buna kapı üst kısımları dahil ) ses gelmez. Ama yağmur sonrası yine gelir.

@HONEYKesik olmadan tek şerit halinde yapıştırılırsa orjinalinde varmış gibi durabilir. Ancak bez bant kapının her açıp kapatilinca bez yuvarlanma yapabilir ve yeniden yapmak gerekebilir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ek olarak pandizot klipslerine de uygulansa faydalı oluyor kendi aracımda oldu çünkü iki sert plastik surtunmesi ses yapıyor bagaj aç kapa yapa yapa aşınıyor. 

Kapida yaptığınız uygulamayı BMW 3.20 F30 larda kronik sorun olduğundan ve bizim araçta da faydalı olabileceğinden bende geçen sene uygulamıştım. Sonradan geri soktum sebebi ise su gordugunde zamanla bantin işlevselliğini yitirmesi çünkü basıma geldi. Ek olarak kapıyı her açtığınızda gözünüz oraya gidiyor ve eğreti duruyor maalesef. 

Diger yandan ben kapı taraflarına o ses için fitil döndüm ciddi anlamda ses azaldı yol bazında ve ısı yalıtımı da sağladım :) . Konusu forumda mevcut. 

Kilit noktalarına da denedim kapılarda bayağı zorladı bende soktum sonuçta kapı kilit mekanizmasını bozabilir diye düşündüm. O tok ses kapı kilit ayarları ile çözülebilir diye düşünüyorum. 

Bez bant gerçekte müthiş birsey sık sık elime alıp oraya buraya cekiyorum. Bir öneri ise arka bagaj sağ ve sol kısımlardaki cep bölmelerine uygulanabilir çıkıp oturan plastik akşamlar ses yapıyor maalesef. 

 
@Kingslayer evet pandizot klipslerinde benim keçe var. Ben uygulamıştım yazmayı unutmuşum onlarda net ses yapıyorlar. Keçeyi çıkarıp bez bant ile sarayım daha sağlıklı olur. Unutmuştum sağolun. Bez bantlar arka kapılarda uzun süre kalcağını düşünüyorum. Çünkü aracı genelde 2 kişi kullanıyoruz veya tek oluyorum arka kapılar pek açılmıyor desem yeridir. 

ek olarak şunu sorayım. Benim bant uyguladığım ana gövde kısmına karşılık gelen yere mi fitil uyguladınız? Yani tam olarak o kısıma mı karşılık geliyor. Şöyle bir sıkıntı var. Benim bez bant uyguladığım gövde kısmına karşılık gelen kadife fitil hocam. Hatta zorlama ve esneme isteğinden gövdeye baskı yaptığı yer anlaşılıyor.

 
@ogzogz Hocam bu ses yazın ortaya çıktı. Yağmurdan dolayı olmadı. Araç fazla pislenmediğinden ne sık ne de uzun aralıkla yıkanıyor. Normal şekilde ortalama olarak dikkatli ve özenli silikondur parlatıcı sütlerdir vs kullanılmadan organik şekilde yıkanıyor. Buna sebep olacak bir yağmur veya temizlenmeme durumları olmadı. Benim gördüğüm ana şase gövdesine kapının zorlama yapması var... Belkide kapılar aç kapa yapa yapa veya bazen kapatırken açarken zorlamalardan dolayı sert kapanışlardan dolayı olması gerektiği ayardan bir miktar kayıyor olabilir...

 
@farukal bende sadece araç yağmur görünce oluyor. Yazın rastlamadım. Araç geceleri de kapalı yerde, kırağı (çiy) düşmüyor. Ondan rastlamıyor olabilirim.

Kapının kaportaya değdiği yer zaten sürtmesinden belli resimde de.

Bahsettiğiniz gibi kayma durumu, ön kapının arkası, arka kapının üzerine bindiği için geriye doğru baskı yapıyor olabilir. Aynı temas ön kapı ile arka kapının birleşiminde de cam alt çıtasının bittiği yerden temas ediyor. 

 
bez bant yerine (ileride yıpranacağını tahmin edersek) buraya uygulanabilecek başka bir ürün yokmudur...

 
@metinkar  Abi ya kadifenin o değen kısımlarını kaliteli fitille tam o değen kısıma gelecek şekilde fitil kesip yapıştırılacak yada bu şekilde bir çözüm olacak. Aslında ses yapan yer yaklaşık 25-30 cmlik kapının ana gövdeye değen çerçevesi. Kapı çerçevesini tek ve bütün parça halinde dönerseniz sanki fabrika yalıtım yapmış  fabrikasyon gibi görünebilir :)

Ayrıca fitil bakımı içinde “sılıng sprey” öneriliyor.
Önce apc ile fırça yardımıyla fitillerin arası içi ve dışını temizlik sonrasında bu ürünü tam tur kapı çerçeve fitillerine sıkıp kapıyı kapatın ve açın. Fazlalıkları bezle alın bakımı yapılmış oluyor. Ama tekrar zamanla sertleşecektir 

 


Geri
Üst Alt