App Plaka yasal mı?


Katılım
4 Tem 2018
Mesajlar
129
Tepkime puanı
154
Konum
Ankara
İsim
Fatih
Merhabalar, çoğu araçta dikkatimi çekiyor, hatta forumda da aracının fotoğrafını paylaşan arkadaşlarda da var.Plakalarındaki harf ve rakamlar daha kalın ve baskısı daha iyi.Küçük bir detay ama güzel görünüyor.Sarı sitede ve bir çok yerde bu app plakalar basılıp satılıyor.Ve ilanlarda "mühürlü" ibaresi bulunmakta.Daha önceleri mevzuata uygun olmadığını biliyordum.Herhangi bir değişiklik oldumu acaba, şuan bu app plakalar yasal mı, herhangi bir cezai işleme maruz kalıyormu?
 
@muhammedfatih hocam bende yaptırdım tamam mühürlü yazıyor, muayeneden geçiyor ama dışarıdan bakıldığı zaman bariz bir şekilde app olduğu belli oluyor.

Şahsi fikrim emniyet dönem dönem bunları kontrol ediyor ve ceza yazabiliyor, 1-2 sene öncesinde denk gelmiştim fakat şuan çok problem olacağını zannetmiyorum..

 
3 senedir app plaka kullanıyorum, şu an kullandığım aracı almadan önce plakalarını bastırmıştım hatta. :D

Önceki aracım ile muayeneye girerken risk almamak için değiştirmiştim ama trafikte hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ceza yemedim. Mühürlü hologramlı.

Bu işi suistimal edenler de var muhakkak, fikirtepe tarafında bir arkadaşımın çektiği fotoğrafta plakaları aynı iki tane şahini arka arkaya da görmüşlüğüm var.

APP plaka basımının hala çok legal olmadığını düşünüyorum ama hüküm verecek bilgim yok, vitrini emlakçı olan bir yerde basıldığına şahit olmuştum bir defasında. Biraz gizli saklı yapılan bir işlem gibi ama internette de alenen paylaşımlar yapılıyor. Kimisine plakayı söylemeniz yetiyor, kimisi ruhsatın fotoğrafını istiyor. Enteresan işler yani.

 
bende kullanıyorum plaka 3 harf 3 rakam oldugundan tr ibaresine bastılar mecbur mühürü o şekilde bile şimdiye kadar bi sorun olmadı karakter bariz abes bşey degilse sorunda olmuyor diye biliyorum .

 
Eskişehirde app plaka dediğimiz kalın puntolarla plaka basılıyordu. yani özellikle belirtmeden bu şekilde çıkıyordu plakalar. aracımı izmirden teslim aldım plakamdaki yazılar incecikti hiç alışık olmadığım bir durumdu. gelir gelmez burada yeniledim hocam. sonrasında birkaç farklı arkadaşım il dışında burada resmi olarak basılan plakalarıyla ceza yediler dertlerini anlatamadılar özellikle yaptırmamışlardı. harflerin kalınlığını ölçüp ceza kesmiş polis sebebini de eds'ler plakayı okuyamıyor diye söylemiş. sonrasında bir daha duymadım. senelerdir bu tip plaka kullanıyoruz gitmediğimiz şehir kalmadı şirket araçlarıyla hiçbir sorun yaşamadık.

bazı plakalar görüyorum yazı tipi normalden farklı ve harfler iç içe gibi duruyor. öyle olmadıkça problem çıkmaz diye düşünüyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben de app plaka takmak istiyorum ama en son 2 yıl önce taktığımda ceza yemiştim. Şimdi her ne kadar net bir şey olmasa da memur arkadaşların keyfine bakıyor gibi. :)  

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
hocam ben de yaklaşık 6 senedir app kullanıyorum son 2 araçta. toplam 3 kez de muayeneye girdim bu mühürlü app plakalarla. sorunsuz geçtim. çevirmeye de girdim defalarca,bir şey demediler. ama malesef kafasına takıp da diyeceği tutarsa yapacak bir şey yok :)   açıkçası biraz da "eski kafada" olan canı sağolasıca memurlarımız taklıyor gibi. çünkü app plakalar daha kolay okunuyor, bal gibi de ceza yazıyor kameralar :D  bulunduğum yerde şöförler odası öyle plaka basıyor ki Y ve U ayırt edilmiyor, hatta O yerine 0 bastıklarını bile gördüm trafikteki araçlarda...    Bir zamanlar Eskişehir kalın baskı kullanıyordu baya hoştu karakterleri. Ama sonradan onlar da ince baskıya geçti. Hatta son olarak ilginç bir şey daha ekleyeyim. Kırşehir'de emniyet bir dönem kesikli app olarak verdi plakaları , 90 95 model renault'larda toros'larda kesikli app ile geziyordu dayılar :)  

 
@muhammedfatih hocam bende yaptırdım tamam mühürlü yazıyor, muayeneden geçiyor ama dışarıdan bakıldığı zaman bariz bir şekilde app olduğu belli oluyor.

Şahsi fikrim emniyet dönem dönem bunları kontrol ediyor ve ceza yazabiliyor, 1-2 sene öncesinde denk gelmiştim fakat şuan çok problem olacağını zannetmiyorum..


bende kullanıyorum plaka 3 harf 3 rakam oldugundan tr ibaresine bastılar mecbur mühürü o şekilde bile şimdiye kadar bi sorun olmadı karakter bariz abes bşey degilse sorunda olmuyor diye biliyorum .
şimdiki basılı plakalarda ogs / hgs etiketlerini camlara takmaya/yapıştırmaya gerek duyulmuyor, okumayı direkt plakadan yapıyor, app lerde de okumayı plakadan yapabiliyor mu, yasak olmasının nedeni bu, emniyet kameraları dahil farklı karekter ve kalın yazıları okuyamıyor. benim araçtaki plaka orijinal hgs etiketim de cama yapışık durumda değil ama her hgs den geçtiğimde diret yeşil ışık yanıyor. 

 
Plaka basma yetkisi yalnizca belirli kurumlara verilmis olup baska yerlerde basilmasi yasal degildir. Orijinal plakalarda ufak detay ve ilden ile farkliliklar bulunmaktadir guvenlik icin. Sahsen yaptirilmamasi taraftariyim cogu yapan yer hic birsey sormuyor bile sen soyluyorsun onlar basiyor herkes istedigi plakayi bastirabilir durumda bu durum maalesef hos degil.

 
@Culture33 cok dogru hocam. Dedigim gibi biz ozellikle siparis etmedik fakat eskisehirin kalin puntolu plakalarini hgs okumuyor. Cama hgs takmadim plakadan okuyor diye. 3 farkli arabayla gectim hic birinde hgs okumuyor kacak gecis yaziyor sonra bakiyeden dusuyor kontrolden geciyor sanirim. 

 

Ben de aracı aldığımda incecik punto ile yazılı idi instagram dan bir sayfadan aldım ruhsatın bir yerinin fotosunu istediler beşiktaş diye geçiyor plaka font tipi çok kalın değil yazı hoşuma gidiyor pleksi plakalık ile tavsiye ederim yakışıyor. Bir sorun da yaşamadım pek yaşatacak türden de değil abartılı değil zaten.

 

Geri
Üst Alt