2007 Golf tdi 1.9 dizel hakkında bir kaç soru (yeni aldım, arabadan hiç anlamıyorum)


yakrebnihas

Yeni Üye
Katılım
24 Mar 2020
Mesajlar
25
Tepkime puanı
32
İsim
Berkay
Merhaba Golf tutkunları :)
 1 ay önce 2007 model Golf tdi 1.9 dizel motor araba aldım. Km'si 220.000'deydi aldığımda. İlk arabam ve arabayı sürmek haricinde teknik kısımlarından gram anlamam (motor suyunu koymayı yeni öğrendim, siz düşünün gerisini :) . Alırken km'si yüksek diye korkarak aldım ama yurtdışında yaşıyorum ve 2700 euro gibi ucuz bir fiyata aldım. Şimdi benim bir kaç sorum var müsadenizle :)
Arabayı alır almaz öncelikle yağ değişimini yaptırdım her ihtimale karşı, 4 filtre (salon, mazot, motor ve bişey filtresi daha vardı) ve yağını değiştirdiler. Bu bana 100 euro'ya patladı ki oldukça içime oturdu :D Şimdi ufak tefek sorunlar var ama tamirciye gitmeye korkuyorum çünkü çok kazıklıyorlar burada. Her zaman olmasa da bazen kontağı açtığımda sağ ön taraftan tık tık tık diye bir fan sesi geliyor, ardından 2 3 kere daha güçlü bir tak tak ses geliyor ve kesiliyor. Ustaya sordum ufak bir sorun bunu tamir etmeye gerek yok dedi ama benim şuanki işimden dolayı günde 10 saat araba sürünce ben kendime dert ettim bu sesi. Sizin yetkin bilgilerinize dayanarak bu konu hakkındaki yorumlarınızı duymak isterim. İkinci olarak ise debriyaja her bastığımda ufak bir aslan kükremesi gibi ses geliyor. Ve her seferinde bu beni korkutuyor, minimum düzeyde de debriyaj titriyor ayağımın altında (araba manuel). Son 3 4 gündür de günde 2-3 kere bir ciyaklama sesi yapıyor 1 2 saniyelik. Bu problem beni baya korkutuyor çünkü debriyaj'da büyük bir sıkıntı olursa araba parasının yarısını onun tamirine veririm gibime geliyor :( Arabayı kullanan 2 arkadaşım debriyaj'da bizce sıkıntı var dediler, birisi bence normal dedi. Usta düşük viteste 50 metre kullanıp sıkıntı yok dedi ama usta sürerken o sesi yapmadı şansına. Üçüncü olarak, passenger airbag off'ta duruyor aldım alalı, açmalı mıyım sizce? Dördüncü olarak da asr off'ta sürekli, aldığım adam bunu on yapma böyle kalsın dedi, onun off'ta mı kalması gerekli? Ve son olarak, mazot alırken dizel mi yoksa dizel plus mı almalıyım, aradaki farkı nedir? Ben bazen dizel alıp bazen dizel plus alıyorum. Hangisini tercih etmeliyim? Umarım sorularıma kötü de olsa burada cevap bulabilirim çünkü bunlar aklımı çok meşgul ediyor. Çok teşekkür ederim şimdiden okuyan herkese :) İyi geceler sevgili forum, sağlıcakla kalın

 
@yakrebnihas Hocam hayırlı olsun aracınız. 4 yıl 2006 model 1.6 FSI manuel Golf kullandım, üstelik ilk aracım diyorsunuz, az çok tahmin edebiliyorum tedirginliğinizi :)

1) Bahsettiğiniz ses ön havalandırmanın oradan bir kuşun kanat çırpma sesine benziyorsa çok normal, Golf 5'lerde kronik bir hataydı bu. Üstünde durmaya gerek yok, sürüş kalitenizi etkileyecek bir durum değil.  

2) Debriyaj pedalınız kaçırıyor olabilir, baskı-balata değişimi sorununuzu çözecektir. Pahalı diyorsunuz ama bu parçanın ileride mutlaka değişmesi gerekeceğinden şimdiden yaptırmanız mantıklı olur. 

3) Mutlaka On pozisyonuna alın, Allah korusun bir kaza yaşarsanız yolcu havayastığı açılmaz off'tayken. 

4) Asr düğmesi yanmıyorsa zaten aktif durumdadır, siz o tuşa basarsanız devreden çıkarırsınız, aracı satan bunu demek istemiş zaten. Hiç ellemeyin. 

5) Hiç dizel araç kullanmadığım için bir bilgim yok, bilgim olmadığı için fikrim de yok haliyle.

 
@Holigan 

Teşekkür ederim hocam değerli cevabınız için :)
O bahsettiğim ses tam olarak kuşun kanat çırpma sesi gibi, ama farkettim ki öyle az buz değil kontak açık olduğu sürece neredeyse sürekli yapıyor, baya rahatsız etmeye başladı.
Debriyaj konusunda çok korkuyorum çünkü burada debriyaja birşey olursa 1000 euro'nun altında çıkmaz fiyat olarak :/  Ciyaklama sesi sadece vites 2'den 3'e geçerken yapıyor. Diğer hırıltı her bastığımda yapıyor.
Airbag'i on'a aldım ama Eston eşimin dediğine göre onlar sürücü kursuna gittiğine airbag off'ta olacak diye öğretmişler ne alakaysa, çok garip, tekrar off'a aldım.
 

Çok teşekkür ederim tekrardan :)

 

Geri
Üst Alt