Koronavirüs İkinci El Araba Piyasasını Sizce Nasıl Etkiler?


oguzkaanvolkan

Katılımcı Üye
 
Katılım
5 Eki 2019
Mesajlar
500
Tepkime puanı
355
İsim
Oğuz Kaan Volkan
Merhaba tüm dünyanin bir numarali gündemi olan bu baş belasi virüs önce saglik daha sonrasinda ekonomik olarak hepimizi etkileyecek . Umarim ülke olarak en az hasar ile atlatilir bu durum 🙏🏼

Fikirlerinizi ve neye dayandırdığınızıda yazarsaniz daha faydali olur. Sizce ikinci el piyasasi kisa ve uzun vade de virus gectikten sonra ne şekilde ilerler?

Bir yandan toplu tasimadan vazgecilmesi ve ozel araclarla seyahat edilme arzusu.

Diger yandan ekonomi piyasalarinin ve vatandasin ekonomik durumunun kotuye gidecegi, elinde nakit para tutma isteği ile araclarini satmak isterlerse piyasa nasil etkilenir?
 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
hocam PSA grubu Ford vb. markalar üretimleri durdurdu.Sıfır araç kıtlığı devam edecek.Talebi ikinci elden karşılamaya çalışacak insanlar.Benim tahminim artışın devam edeceği yönünde.

 
nakte dönmek isteyenler uygun fiyata satabilir, onun dışında alım ve satım işleri yavaşlar.

 
@Beyransever Hocama katılıyorum. Bir çok marka özellikle avrupa lokasyonlu üretim yapan fabrikalarında üretim durdurma kararı aldı. Üstelik bu kararın ucu oldukça açık. 2.EL piyasını pozif anlamda etkiler düşünesindeyim. Haziran 2020 de gelmesi beklenen araçların tarihi oldukça uzar. Özellikle yaz aylarında piyasa tavan yapacaktır.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba Dostlar;

         Öncelikle Dünyayı ve Ülkemizi Çok sarsan KORONO VİRÜS SALGINI nın bir an önce yok olmasını Temenni ederim, Normal Sürece Girmemiz Açısından Bizlerinde Yapılması Gerekenl Önlemlere uymamız ve Panik Yapmadan En Doğru Şekilde Bu süreci Atlatmaya Yardımcı olmamız Çok Faydalı olacaktır. 

         Otomotiv Sektörü, ARZ- TALEP doğrultusunda hareket etmeye en uygun sektörlerden olup, Ülkemizde Otomobillerin Büyük bir kısmı Yurt dışından ithal yolu ile  karşılanmasından dolayı Talep edilen Arabanın Marka modeli önemli olmak ile birlikte, Araç Piyasasında Dengeler değişebilir. Elbette Ülkemiz adına Konuşmak gerekirse Olası  kötü senaryolar üzerinden Halkımızın Paniklemesi Durumunda Bıçak sırtı gibi durumlar yaşanabilir. Bir yandan Aracını satıp nakit olarak kullanma çabası Diğer yandan Ulaşım vb ihtiyaçlar ön plana çıkması ile Araçların değerinden fazla iş görecek olması Fiyatlar bazında yükselmesine de neden olabilir. Söz Konusu Otomobil Piyasanın  Fiyatlarının Artması yada Azalması Tamamen ARZ TALEP dengesine dayansa da Olağan üstü Günler Yaşadığımız Şu süreçte ( KORONA Virüs Pandemi) olayların seyrini tahmin etmek hayli Güç olacaktır.

Şahsi Fikrim ; Çok Elzem bir durumunuz yok ise Araçlarınızı satmayın Evinizin kapısında Dursun Hayatı olarak ihtiyac duyulabilir, Araç Alınacak ise Şimdi de alınabilir ihtiyaçlarınız Doğrultusunda. Günümüzde Otomobiller Artık Bir Lüks değil Tamamen ihtiyaç haline gelmiştir.

 
sıfır araç üretimleri şimdilik durduruldu ve daha ne kadar duracağı belli değil dövizin yukarı yönlü artışı toplu taşımanın riskli olduğunu hesaba katarak ikinci el araç piyasasının artacağını ön görüyorum ve sevgili forum dostları lütfen mümkün olduğunca kendimizi dolayısıyla sevdiklerimizi koruyalım bu işin şakası yok şahsi tavsiyem değerinin üzerinde bile olsa araçlarınızı satmamanız yönündedir 

sağlıklı günler dilerim 

 
dolar artmaya ve Yeni araç üretimi durmaya devam ederse 2. el araç fiyatları artar ama şuan dünyada çapında olan ekonomik bir krizden dolayı pazarda hareketliliğin çok olacağını sanmıyorum satışların biraz daha yavaş olacağını düşünüyorum 

 
Şahsen yakin ve uzun vade de 2.el otomobil diger ithal ürünlerin fiyatlari üretim azligi vb döviz yukselisi nedeni ile hizli fiyat artışı olmasa bile yükseleceğini düşünüyorum.


Su an ileriye dönük neler yasayacagimizi konunun uzmanlari bile tutturamaz


Yaşayıp (yaşayabilirsek) göreceğiz.


Allah herkese sağlık versin

Hayat arabasizda olur sevdiklerimiz yaninizda olsun yeter

 
Fiyatlar artar iddiasını destekleyen durumlar:

-Sıfır üretimler azalıp , hatta hiç araç bulunamaması fiyatların artışına sebep olabilir.

-Kredi faiz oranları insanların nakit talebine cevap olsun diye düşürülebilir. Düşük faiz oranları araçlara olan talebi artırabilir. Fiyatlara yukarı yönde etkisi olabilir.  

Fiyatlar düşer iddiasını destekleyen durumsa;

Ev hapsi ve işyerlerinin kapanması maaşların ödenememesi, kredi borçlarımızın sekteye uğraması, uzun dönemde çoğumuzu olumsuz etkileyebileceği için, en kolay gözden çıkarılabilecek şey olan araçları herkes satmaya çalışırsa, almak isteyen kişi sayısı çok azalırsa fiyatlar tepetaklak düşer.

Ancak bu duruma tezat birçok fikrim var.

1. Kenarda birikmişi olan birçok kişi etkilenmeyebilir. Karagün akçesi birçok kişide vardır diye tahmin ediyorum.

2. Salgının 5 - 6 ay devam etmesi ancak bu durumu destekler. O kadar uzun sürmeyecektir. Birçok kişi salgını 2 - 3 ay içinde atlatacağız diye düşünüyor. Hava sıcaklıklarının artması, güneş görmemiz virüsün hayatta kalmasını azaltacak ve bu zaman zarfında ölümleri görüp insanların daha tedbirli ve izole yaşamaları , yani bilinçlenmeleri salgını azaltarak bitirecektir.

3. Aşı bulunacak beklentisi de büyük.

Sonuç: Fiyatlar bence artacak.

 
Yanlış hatırlamıyorsam Eylül ayına kadar sıfır araç yok deniliyordu, o zamana kadar kim bilir ne rakamlar göreceğiz 2.elde. Sıfır fiyatlarını döviz artmamışken bile kaşla göz arasında 20-30 bin lira arttıran bayiler kur artışıyla birlikte fiyatları biraz daha arttırmak durumunda kalınca ortaya çok ilginç rakamlar çıktı. Sonumuz hayrolsun. Al satçılara gün doğmuş oluyor. Facebook gruplarında bakıyorum da ilginç fiyat yazanların %90'ı her ay farklı bir araç ilanı paylaşmış gruplarda. Eş dost üzerine araba al sat yaparak vergi kaçırıyorlar. Güzel ülkem...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Nasıl etkilenir ? 

En azından Dod cenaze / defin piyasasını böyle etkiler!

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-volkswagen-sahibinden-hatasiz-golf-1.2-tsi-garaj-arabasi-801783842/detay

Şimdi bu araç bir dost/ arkadaşın aracı

2016 1.2 tsi allstar dsg  sunroof yok km 43000 boyasız değişen yok.

60 gün ilanda kaldı 

170 den ilana girdi 180 e çıktı (bu fiyatlar ütopik ?? karışmak istemedim o sürede

12 mayısta 3. Kez paralı ilan yeniledi 165 den girdi. Şimdi 162,500

Dün aradım aracın gideri 156-157! Uçmaya gerek yok 

O da tam dod a gidecekmiş aracı kaça alacaklarını merak ederek 

Hatta 148 falan verirlerse artık ugraşamıycam deyip bırakabilirim orda  falan dedi

Öğleden sonra telefon çaldı

Müjde ! 

Doddan çıkmış eve dönüyor

Eeee ne verdiler?

135 !!!

Bu hikaye böyle bir allahrahmet eylesin hikayesi işte

Ek bilgi olarak 

Evet aracı satmak zorunda 

27 sin de gemi yanaşıyor

Teee mart ın 2 sinde 5000 kapora vermişti

Bussiness passat 1.5 tsi dsg siyah (sunroof yok) 

Fiyat hafta ici güncel kura göre 245 demiş st ....(kurlarda oynaklık olmazsa 245 den tamam sonucuna ulaşmışlar)

Business sunroffsuz passatı 245 den veren 

Sunroffsuz comfort golfü 215 den verir

Eee şimdi 

+Uled +led stop +17 jant all star (döşemeleri +değil kabul) 

2016 dsg all starı 135 e sayarsa tabi adama ölücü derler

 
60 gün ilanda kaldı
Sarı sitedeki fiyatlara bakıp karar vermemek lazım. Şu anda piyasada hareket az. Virüs krizini aşmaya başlayınca, ya da aştığımızı zannetmeye başlayınca, ekonomik krizi görmeye başlayacak insanlar. Ve geleceği bu bağlamda öngörmek kolay değil. Bu nedenle büyük çoğunluğun kara gün akçesini kara gün için saklamaya devam edeceklerini, hatta önemli bir kısmının kullanmak zorunda kalacağını, araç almak isteyenlerin azınlıkta kalacağını, talep azalmasında da fiyatların biraz daha düşerek dengeleneceğini düşünüyorum. Sizin verdiğiniz örnek de bunu destekliyor. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
2.El piyasasi cok garip dalgalanmada özellikle üretim vs olmayınca rabet çok ama üretim başlayınca fiyatlar düşebilir eski haline dönebilir diye düşünüyorum

 

Bazı ekonomi uzmanları 2. El araç fiyatlarının yükseleceğini, konut fiyatlarının da önümüzdeki günlerde çakılacağını söylüyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Geri
Üst Alt