Araç satışında 300 bin kişi maliye kıskacında


AhmetCakmak

Yönetici
Katılım
17 May 2017
Mesajlar
5,775
Tepkime puanı
8,324
Konum
İstanbul
İsim
Ahmet Çakmak
İkinci elde talebin yükselmesi fiyatların da aşırı artması kayıt dışı satış oranını neredeyse yüzde 50’lere çıkardı. 3,5 milyon aracın kayıt dışı satıldığı ikinci el pazarında bireysel olarak online kanallar üzerinden 3’den fazla araç ilanı çıkan 300 bin kişi tespit edildi.

Döviz kurlarındaki hareketlilik ve faizlerdeki yükseliş sonrası bıçak gibi kesilen sıfır araç satışları, faizlerin yeniden düşüşe geçmesi sonrası bu sefer de yetersiz stoklara takılınca ikinci el araçlara olan ilgi görülmemiş seviyelere çıktı.

Tabi ortaya çıkan bu ilgi ister istemez fiyatlara da yansımaya başladı.

Neredeyse günlük olarak değişen rakamlar sonrası 2019 yılı Eylül ayından bu yana ikinci el araç fiyatları, yüzde 20 artarak altından daha fazla değer kazandı.

Hal böyle olunca berberinden bakkalına kasabına, işçisinden beyaz yakalısına memuruna farklı iş kollarında hizmet veren çok sayıda kişi kısa yoldan kar hırsı ile al-sat yapmaya başladı.

3,5 MİLYON ARAÇ KAYIT DIŞI SATILIYOR!

Ancak İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) verilerine göre; satılan 6,9 milyon ikinci el aracın; 1 milyonu mükerrer satış iken 1 milyonu araç sahibi, 1,5 milyonu ise tacirler tarafından yapıldı. Geriyen kalan yaklaşık 3,5 milyon aracın satışı ise kayıt dışı olarak gerçekleşti. Yani ikinci elde yapılan toplam satışların yüzde 46'sı kayıt dışı olarak rakamlara yansıdı.

300 BİN KİŞİNİN 3 VE ÜZERİ İLANI VAR

Dijital mecralardan elde edilen verilere göre; bireysel olarak 6 dan fazla araç için ilan verenlerin sayısında özellikle son dönemde çok dramatik bir artış söz konusu. 2016 yılında 3 bin civarında kişi 6 ve üzeri araç ilanı çıkarken bu rakam 2019 yılında 150 bini aşmış durumda. 2019 yılında 1 ile 2 ilan çıkanların sayısı 200 bin, 3 ile 5 ilan çıkanların sayısı ise 148 bini aştığı görülüyor.

MAL TEDARİKİNİ SIKINTIYA SOKUYOR

Bakkalın, kasabın, memurun kendi işlerinin haricinde ek iş olarak ikinci el araç alım satım yapmaya başlamasıyla ciddi anlamda mal tedariki konusunda da sıkıntı yaşadıklarına değinen İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, ikinci elde ortaya çıkan suistimalin ileri boyutlara gittiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü;

'' Bu işler daha çok internet ortamında yapılıyor. Tabi iş internete indirgendiği için alım da satım da çok rahat oluyor. Yaşanan bu başı boşluk üzerine yetki belgesi zorunluluğu getirildi.Ancak onun da yürürlük tarihi 2020 Ağustos. O zamana kadar rahatlıkla alım satımlar devam edecek. Bizim beklentimiz artık bu sürecin daha fazla uzamaması.''

 
Adamın derdi 

Bakkal / kasap/ manav/ börekçi / midyeci  bu işi el altından yapmasın !!....piyasada satılığa konan her aracı rekabet olmadan vesikalı simsarlar kapsın ! Sonra hoooppp istedikleri fiyattan kendileri yönetsin alemi !

Galerici alemi salakmı ? 3 aracı -5 aracı vergi defterinde beyan eder , sonra teyzesi yengesi eltisi kaynı üzerinden alır satar 

(Zaten öyle oluyor)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu arada malum sarı sitede bi dünya 

Kurumsal / galeri / ticari ünvanlı ilanlar görüyorsunuz ! 

Bunları gercekten galerici den  ilanı sanıpta   notere gittiginizde satıcı olarak kayıtlara galeri / ticari şirket / firma geçececeğini zanneden varsa yanılır!

O ilanlar kurumsal ilanlar !

Yani ben şahıs düz vatandaş olarak ilan vermeye kalksam 1 aractan sonra 100 lira ilan ücreti (o da 30 günlük)

Kurumsal galeri ilanları yıllık 1000 liraya 50 ilan 80 ilan şeklinde .

Adamlar her araca 100 lira   ilan parası bayılmamak için böyle bir çözüm bulmuşlar..

Galeriden araç alın gidin notere !

%200 araç alakasız bi şahıs üzerinedir (ama bizim çalışanımız sorun yok diyeceklerdir)

İşin işine vergi girermi ? Bilmem girermi ? Bu sözde çalışana bağlı?

+3 se 

Another şahıs 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu işin üzerine çok düşmeye başladılar.

Yakında bireysel olsun ticari olsun farketmez, aracın satış bedeli üzerinden yüzde 2 veya 3 vergi alımını başlatırlarsa şaşırmayın. Adı da kasv olur. Kullanılmış araç satış vergisi !!!

100 bin lik arabada 2bin 3 bin devlete temiz kâr. Gerçi onun da çözümü var satacak kişi fiyata 3 bin ekler oldu bitti 😊

Birkaç el değiştirdikçe fiyatlar da astronomik artışa geçer bu vergi sayesinde.

Paradan zamanında 6 sıfır atıldı, yavaş yavaş o sıfırlar geri geliyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yani kısacası bu Vergiden Kaçınma olmuyormu sayın hocalar.Bu da caiz olmuyormu yanii.

Vergi mükellefi olmaa ne gerek var.Zaten gırtlamıza kadar vergi altındayız hatta kulakların arkası dahil.Millet te yolunu böyle buluyor ne yapsınlar.

Fakir niye fakir sayın hocalar.

Fenerde yenildi,bu ersunla olmazzz.

Venus Z10 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
fenerbahçeye çirkef başkan lazım. oyuncular teknik direktör vs. yorum yapmıyorum artık ama türkiyede futbol naiflikle yürümüyor.

 
On 16.02.2020 at 12:34 AM, Savatage yazdı:

Haftaya dünya tersine dönerse şaşmam

Bir zamanlar / her zaman böyleydi



Dünya tersine döndü.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@sertan 

müstehaklık örneklemesi . 

kırmızılar oynadı kazandı !  
Hayret bunu sizden duymak şaşırttı.. renginden dolayı shell den benzin almayan :) çevremdekiler halaa hakem, stad ışıklarının açısı, sahaya inen güvercin bahanelerin haddi hesabı yok..

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kenarda azcık birikimi olan vatandaş altına ya da dövize yatırmak yerine ticaret yapıyor ise devlet bunun tepesine mi binmeli hemencecik? Piyasada sıcak para dönmesini kim istemez acaba? 

Madem onda da gözünüz var ey hantal devlet o halde (alış satış arasındaki fark - enflasyon+%5 kar marjı) olarak vergiyi mahsup et noter satış esnasında.

 


Geri
Üst Alt