Yurt Dışı Alışverişi ve Gümrük Vergisi Tecrübeleri


Furkan

Moderatör
Katılım
21 Kas 2019
Mesajlar
4,436
Tepkime puanı
7,509
Konum
İstanbul
İsim
Furkan
4-5 sene öncesine kadar internet alışverişine soğuk bakan birisi olan ben, artık ipin ucunu kaçırmış durumdayım. :)

Türkiye'de sıklıkla n11, nadiren de hepsiburada ve gittigidiyor alışveriş tecrübelerim oldu. Yurtdışı alışverişlerinin ise tamamını AliExpress üzerinden yaptım.

Gümrük vergisi uygulaması başladığından beri eskisi kadar avantajlı olmasa da bazı ürünler hala Türkiye'deki ürünlere kıyasla daha uygun fiyata AliExpress üzerinden temin edilebiliyor.

Daha önce kötü bir metal pedal seti alışverişi tecrübem oldu ve  indirim ile 55 TL' ye almış olduğum ürüne 41 TL vergi çıktı. Bu konuda üşengeçlik yapmayıp CİMER üzerinden kıymet takdirini yapan kurumu şikayet ettim ve haklı görüldüm. Yapılan incelemeye göre tarafımdan 20,99 TL fazla tahsilat yapıldığı anlaşıldı, gerekli evrakları posta yolu ile İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü'ne gönderdim ve tarafıma para iadesinin yapılmasını bekliyorum. Posta için de 4 TL ödeme yaptım :)  fakat yapacağım harcama alacağım tutarı geçseydi bile bu işlemi yapacaktım. Şikayet edilebileceklerini bilirlerse kıymet takdirini adam akıllı yapacaklarını düşündüm.

Bugün de aynı platform üzerinden satın almış olduğum iki ürün elime ulaştı. Birisi 9 TL, 15 TL vergi çıktı. Diğeri ise 240 TL, buna da 25 TL vergi çıktı. Yorumu size bırakıyorum.

Bu başlık altında aldığımız ürünler ve çıkan gümrük vergilerine dair tecrübelerimizi paylaşabiliriz, alışveriş yapmayı düşünen üyeler için fikir oluşturmuş oluruz.

Çıkan gümrük vergisinin yüksek olması durumunda nasıl itiraz edileceğini de paylaşacağım.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bugün elime ulaşan ürünlerden birisi direksiyonun alt kısmı için tasarlanan mat krom görünümlü parça. Ürün plastik, fena gözükmüyor ama çok kaliteli bir şey de olmadığı belli. 
Bu ürün için 9 TL, gümrük vergisi, damga vergisi ve gümrük sunma ücreti olarak da toplam 15,xx TL ödeme yaptım.

Ürün linki: https://tr.aliexpress.com/item/32787272481.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.b4004c4dU9nC0b

gnvfcnbv.jpgP_20200111_163818.jpg

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Aşağıdaki linkteki ürünü iki paket satın aldım, dün 13 yada 14. günde geldi. 20 tl vergi ödedim.



TRY 55.98 15%OFF | Ücretsiz kargo 4 adet/grup ultra ince paslanmaz çelik kapı eşik pedalı sürtme plakası için 2008-2017 VW Volkswagen Golf 6 MK6 Golf 7 MK7
https://a.aliexpress.com/BqvPQIgbp

 
Faydalı bir konu, elinize sağlık hocam.

Değeri 40-50 lira altı olan ürünlere bazen absürt rakamlar çıkabiliyor ve üşenmeyip itiraz etmeniz iyi olmuş. Tam olarak standartlara oturtulmadığı için aynı ürüne bazen 20 bazen 50 lira vergi çıkabiliyor malesef. Vergide çıkan bu değişkenlik umarım daha sabit bir hale getirilir. Bir de dediğiniz gibi her ne kadar vergilerden dolayı çok uyguna gelmese de yinede halen yeterince uygun diyebiliriz. 

 
Bolgeme dagitim yapan ptt calisaniyla aram iyi artik degeri ne olursa olsun 15 tl vergi cikacagini soyledi gumruk sunma dagitim bedeli adini ne koyarsaniz ayni saticidan alisveris yapmak mantikli suan.

 
Bolgeme dagitim yapan ptt calisaniyla aram iyi artik degeri ne olursa olsun 15 tl vergi cikacagini soyledi gumruk sunma dagitim bedeli adini ne koyarsaniz ayni saticidan alisveris yapmak mantikli suan.
@GkM_2015 Hocam dağıtım yapan ptt çalışanının kıymet takdirinde bir rolü yok diye biliyorum, bu işlem posta gümrük müdürlüğünce yapılıyor. Söylediği doğruysa harika olur tabi sizin için. :)

 
@frknyldrm yalnis anladiniz onun taktirinde bisey oldugunu ima etmedim onun verdigi bilgiyi yazdim 

 
@frknyldrm yurtdışından alışverişlerde; hızlı kargo vergi oranlarına göre vergi hesaplaması yapılması lazım, AB ülkelerinden alınırsa %18 diğer ülkelerden alınırsa %20 oranında vergi tahsil edilmesi lazım, itiraz ederken alışveriş yaptığınızdaki ödeme onay ekranının mutlaka bir görüntüsü ve kredi kartı ekstrenizi de ekleyerek itiraz etmeniz gerekmekte, bu şekilde itiraz ettiğinizde fazla çıkan tutarın düzeltilmesi mümkün olur.

 
@frknyldrm yurtdışından alışverişlerde; hızlı kargo vergi oranlarına göre vergi hesaplaması yapılması lazım, AB ülkelerinden alınırsa %18 diğer ülkelerden alınırsa %20 oranında vergi tahsil edilmesi lazım, itiraz ederken alışveriş yaptığınızdaki ödeme onay ekranının mutlaka bir görüntüsü ve kredi kartı ekstrenizi de ekleyerek itiraz etmeniz gerekmekte, bu şekilde itiraz ettiğinizde fazla çıkan tutarın düzeltilmesi mümkün olur.
@Serkanasn Hocam gümrük vergisine itiraz sürecime ilişkin bilgileri de detaylı bir şekilde yazacağım bu başlık altında, emsal olsun.

 
@frknyldrm sipariş ve ödeme belgesi yeterli aslında sizden başka neler istediler ki.

 

Gümrük Vergisine itiraz sürecim:

AliExpress Alışveriş Tarihi: 16 Ekim 2019

CİMER Başvuru Tarihi: 31.10.2019 (Hesaplanan Gümrük Vergisini PTT Kargo Takip Sayfası üzerinden gördükten sonra, konunun muhatabı Ticaret Bakanlığı'na yönlendirilmek üzere başvurumu yaptım.)

CİMER Başvuru Metni: 

16 Ekim 2019 Tarihinde AliExpress isimli yurtdışı alışveriş platformu üzerinden, herhangi bir ticari amaç gütmeden şahsi kullanım maksadıyla bir parça ürün aldım. Ürünün satış fiyatı 72,4 ₺, indirimli satış fiyatı 55,65 ₺'dir. 31.10.2019 Tarihinde ****** Barkod Numarası ile PTT Kargo Takip Sorgulaması yaptığımda 32,14 ₺ Gümrük Vergisi, 0,7 ₺ Damga Vergisi ve 8 ₺ Gümrüğe Sunma Ücreti olmak üzere toplam 40,84 ₺ ücret çıkarıldığını gördüm. Daha önce aynı platform üzerinden satın almış olduğum ****** Barkod Numaralı 55,1 ₺ değerindeki ürün için PTT Kargo Yetkilisine 12,02 ₺ ücret ödemesi yapmıştım. Bu sebeple ****** Barkod Numaralı Gelen Kargom için yapılan masraf hesabının hakkaniyetli olmadığını düşünüyor ve tekrar hesaplanması hususunu takdir ve tensiplerinize arz ediyorum.

- Başvurumun ekine AliExpress ve PTT Kargo Takip Sisteminden aldığım ekran görüntülerini koydum.

CİMER Cevap Tarihi: 13.11.2019

Gelen Cevap: Ticaret Bakanlığı İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü tarafından gelen cevap şu şekilde; 

Başvurunuz konusu talebin değerlendirilebilmesi açısından gönderi muhteviyatı eşyanın kıymetini gösterir yurtdışı firma faturası ile ödemeyi tevsik edici belgenin (Banka havale makbuzu veya kredi kartı ödeme belgesinin isim yazılı nüshası) ibrazı halinde gerekli incelemeler yapılarak sonucundan tarafınıza bilgi verilebileceği hususu tebliğ olunur. 

- İbrazı da CİMER üzerinden yaptım, çünkü cevaplarında hiçbir iletişim kanalına ait bilgi yer almıyordu. 

CİMER Başvuru Tarihi (Cevaben): 22.11.2019

CİMER Başvuru Metni: 

31.10.2019 Tarihinde yapmış olduğum ****** No.lu başvuruma, İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü tarafından 14.11.2019 tarihinde verilen cevap; “Başvurunuz konusu talebin değerlendirilebilmesi açısından gönderi muhteviyatı eşyanın kıymetini gösterir yurtdışı firma faturası ile ödemeyi tevsik edici belgenin (Banka havale makbuzu veya kredi kartı ödeme belgesinin isim yazılı nüshası) ibrazı halinde gerekli incelemeler yapılarak sonucundan tarafınıza bilgi verilebileceği hususu tebliğ olunur.” şeklindedir.
Tarafımdan talep edilen yurtdışı firma faturası ile kredi kartı ödeme belgesini ekte bulabilirsiniz. Ürün ücreti yurtdışı firma faturasında görüleceği üzere 12,22 $, ödediğim tutar ise ekran görüntüsünde işaretlediğim ve kredi kartı ödeme belgesinde yazılı olduğu gibi 55,65 TL’dir. Arz ederim.


- Yurtdışı firma faturasını satıcıdan istediğiniz takdirde eğer ilgili bir satıcı ise kısa sürede gönderiyor, mesajınıza mutlaka mail adresinizi de yazın.
Faturaya herhangi bir kaşe+imza işlemi yapmadılar benimkinde, gümrük müdürlüğü sorun çıkarmadı ama.

FATURA:

fatura.jpg

- Bu başvurumun ekinde kredi kartı ekstresi ve fatura da vardı, kredi kartı ekstresini banka personeli ve üst yetkili kaşe basıp imzaladı. Ekstrede ismimin ve ilgili alışverişin olduğu kısımları fosforlu kalem ile işaretledim.

CİMER Cevap Tarihi: 12.12.2019

Gelen Cevap: Ticaret Bakanlığı İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü tarafından gelen cevap şu şekilde; 

Başvurunuz ve eki belgelerin incelenmesi neticesinde; eşyanın kıymetinin 55,65.-TL uygulanması gereken maktu verginin 11,15.-TL olduğu dolayısıyla 20,99.-TL maktu verginin fazla tahsil edildiği anlaşıldığından, meri Mevzuat hükümleri uyarınca bu tutarın geri verilebilmesi açısından Gümrük Yönetmeliğinin 502. maddesi hükümleri doğrultusunda dilekçe, Yönetmelik eki (Ek:78) Geri Verme ve Kaldırma Başvuru Formu (her bir gönderi için 2'şer nüsha ve ıslak imzalı olarak eksiksiz doldurulması gerekmektedir.) ile şahsın kesinleşmiş borcu olup olmadığı hususunda Gümrük Genel Tebliği (Tahsilat İşlemleri) 2 Seri Numaralı Tebliğ eki Ek-9'un doldurularak İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Kargo Bölgesi Arnavutköy/İSTANBUL adresine posta yoluyla veya şahsen ibrazı hususu Tebliğ olunur. 

- Bu ekleri maalesef paylaşmamışlardı ama internet ortamında bulabilirsiniz.

İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü'ne Dilekçe Tarihi: 19.12.2019

Fazla tahsil edilen ücretin tarafıma iade tarihi: Umarım buraya bir tarih yazabilirim. :)

- 2 nüsha EK-78, bir sayfa dilekçe (EK-9) ve faturayı da tekrar ekleyip posta ile İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Kargo Bölgesi Arnavutköy/İSTANBUL adresine gönderdim. Normal posta gönderilerinde takip sistemi olmadığından postamın onlara ulaşıp ulaşmadığını öğrenemedim, bir hafta kadar bekleyip olmazsa telefonla ulaşıp başvurumun akıbetini soracağım.

EK-9 DİLEKÇE:

dilekçe.jpg

EK-78 GERİ VERME VE KALDIRMA BAŞVURU FORMU:

EK-78.jpg

Gümrük Vergisi tutarına itiraz etmek isteyenler için emsal olsun, Umarım faydalı olur.

Şahsi tavsiyem, ürününüz gümrüğe girdiğinde fatura ve kredi kartı hesap özetini bulunduğunuz ilin Posta Gümrük Müdürlüğü'ne hemen mail atın. Kıymet takdirinde bu belgelerin dikkate alınması hususunda... şeklinde bir mail yazın. Ulaşabilirseniz telefonla da arayıp durumu izah edin.
İş işten geçtikten sonra yapılan başvurular olumlu neticelense dahi zaman alıyor ve insanı yorabiliyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Geri
Üst Alt